Många problem med iOS 12.1.4

iphone-black-dark-scary

Apple har släppt iOS 12.1.4 som fixar sårbarheter i iOS. Men uppdateringen tillför även en del problem för användarna. Du rekommenderas inte att hoppa över den här uppdateringen, var dock beredd på problem.

 • Åtgärdar fyra sårbarheter – tillför en mängd nya problem (sannolikt)
 • FaceTime fungerar igen utan att någon kan tjuvlyssna
 • Problem med SIM-kort, WiFi, 4G/LTE, TouchID, m.m
 • Ångra meddelanden i Facebook Messenger

Uppdateringen med iOS 12.1.4 är kanske årets hittills viktigaste uppdatering. Den löser nämligen ett allvarligt säkerhetsproblem med FaceTime som rapporterats brett i media. Totalt löser iOS 12.1.4. fyra problem i iOS. Och tillför flera andra.

Vilka problem rapporteras med iOS 12.1.4?

 1. iOS slutar acceptera SIM-kort av alla slag
 2. iOS kan inte ansluta till WiFi
 3. Nergraderad prestanda med AirPods
 4. Problem med TouchID
 5. Problem med röstinspelningar
 6. Problem med nätanslutning över 4G/LTE

Bara för att nämna några problem som rapporteras. Omfattningen är inte klar och det är inte säkert att alla fel som dyker upp faktiskt har med iOS 12.1.4 att göra.

En del problem kan härledas tillbaka till iOS 12.1.2 från december 2018. Det är alltså en rejäl soppa med problem som Apple måste reda ut saker från.

Vad fixar uppdateringen med iOS 12.1.4?

Apple har löst fyra sårbarheter med nya uppdateringen. I samtliga fall kan buggarna användas av hackare för åtkomst till data på olika nivåer.

 1. Sårbarhet i FaceTime
 2. Sårbarhet gällande Foundation
 3. Sårbarhet i IOKit
 4. Sårbarheter i Live Photos med FaceTime

Du kan läsa mer om respektive bugg på den officiella stödsidan för uppdateringen.

Vilken typ av säkerhetsproblem hade FaceTime?

Tonåringen Grant Thompson från Catalina Foothills High School i Texas upptäckte av en slump att han kunde tjuvlyssna på andra via FaceTime på sin iPhone.

Buggen använder en relativt ny funktion i FaceTime som heter Group Call. Genom några få knapptryck när du ringer en person som har en iPhone eller iPad kan du aktivera både mikrofonen och kameran hos mottagaren – utan att denna har svarat.

Så här går det till:

 1. Du initierar ett FaceTime-samtal till en iOS-kontakt i telefonen
 2. Medan det ringer sveper du uppåt från telefonens nedre del.
 3. Tryck på ”Lägg till kontakt” > Fyll i ditt eget telefonnummer i rutan
 4. Nu aktiveras mikrofonen hos den andra personen helt automatiskt

Om mottagaren väljer att inte ta emot samtalet och trycker på PÅ/AV-knappen eller bara ignorerar det inkommande samtalet; då aktiveras även kameran på enheten. Helt automatiskt.

Varför blev det här en så stor kontrovers?

Om vi bortser från att det är ett säkerhetsproblem av bibliska mått så finns det en annan sak att titta på. Nämligen tiden det tog för Apple att faktiskt erkänna problemet och återkoppla till Grant Thompson och hans mamma som gjorde anmälan till Apple.

Till en början ville inte Apple prata med dem om anmälan överhuvudtaget. Inte förrän intresset för buggen började spridas på sociala medier och i media.

Tillslut – efter att familen sökt kontakt med Apple från flera olika håll – valde Apple att prioritera FaceTime-buggen och lova en buggfix. En fix som initialt fördröjdes så att sårbarheten kunde användas längre än väntat.

Med iOS 12.1.4 som släpptes den 7 februari 2019 blev buggen äntligen åtgärdad.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.