Många nyheter från Dropbox – Passwords, Vaults & Windows-synkronisering (juni 2020)

Dropbox Logo 2019

Dropbox har presenterat många nya funktioner och förbättringar till sin molnlagringstjänst. Även en ny lösenordshanterare som vi redan skrivit om här har bekräftats officiellt av företaget.

Under tisdagen avtäckte Dropbox många nyheter som gör att molnlagringstjänsten kommer närmare konkurrenter som Microsoft OneDrive och Google Drive.

En nämnvärd nyhet är exempelvis Dropbox Vault som ger ett extra säkerhetslager inuti användarnas Dropbox-konton. Dropbox Vault är en separat del i Dropbox som kräver inmatning av en PIN-kod för att öppnas. Valvet är tänkt att skydda extra viktiga filer med känsligt innehåll.

dropbox vault illustration
Illustration från Dropbox Blog © Dropbox

Dropbox får även en funktion som helt automatiskt säkerhetskopierar dina filer från datorn till molnet. Funktionen påminner om vad Microsoft OneDrive kan göra i Windows 10 redan idag, och det är en välkommen nyhet för de som vill ha mer automatik från sin molnlagringstjänst.

Dropbox Family är en annan nyhet. Dropbox Family är en ny prenumerationsnivå som ger upp till sex personer åtkomst till sammanlagt 2 terabyte med lagringsutrymme i molnet. Varje individ har ett separat Dropbox-konto som delar på utrymmet med de andra.

dropbox passwords beta illustration play store
Dropbox Passwords-illustrationer från Play Store © Dropbox

Slutligen har vi Dropbox Passwords som i det närmaste kan beskrivas som en vanlig lösenordshanterare. I Dropbox Passwords lagrar du alla inloggningsuppgifter för de vanligaste operativsystemen, krypterat och säkert. Tjänsten ingår i Dropbox Plus-prenumerationer vilket betyder att den inte är kostnadsfri.

Funktionerna är just nu tillgängliga för beta-testare som får en chans att tycka till om hur de fungerar. Det finns inga prisuppgifter för Dropbox Family-prenumerationen i skrivande stund och inte heller några datum för lanseringar till den bredare användarskaran.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.