Dropbox Passwords – ny lösenordshanterare med zero-knowledge-kryptering

Dropbox Logo 2019

Dropbox Passwords är en ny lösenordshanterare som ska konkurrera med välkända alternativ som LastPass, Bitwarden och 1Password. Dropbox Passwords är just nu i en begränsad, stängd beta och är väldigt sparsam i sin funktionalitet.

Dropbox Passwords utmärker sig just nu inte från sina konkurrenter.

I sin nuvarande, ofärdiga form kan användarna lagra sina lösenord och andra inloggningsuppgifter samt skapa nya, slumpmässigt genererade lösenord för olika ändamål.

Dropbox Passwords kan även synkronisera inloggningsuppgifter över flera enheter, fylla i inloggningsfält automatiskt och har så kallad ”zero-knowledge”-kryptering.

Zero-knowledge-kryptering är ett uttryck för säker kryptering av allt som sparas i Dropbox Passwords. Det är inte något nytt utan finns i LastPass, 1Password och Dashlane sedan länge. Men det är positivt att även Dropbox Passwords har det givetvis.

dropbox passwords beta illustration play store
© Dropbox

Idag är Dropbox Passwords en stängd beta för ett litet antal Android-användare. Det finns (just nu) ingen iOS-app och det saknas mycket funktionalitet. Du kan besöka Google Play Store-sidan här för mer information.

Det är exempelvis oklart om lösenordshanteraren har importering av lösenord från andra hanterare, inte heller vet vi om det stöds tvåfaktorauktorisering (2FA). Eftersom det är en ofärdig beta så får man räkna med buggar, krascher och att det saknas en del godbitar.

Vi vet inte vad Dropbox kan erbjuda sina användare för att locka dem till Passwords-tjänsten.

Lästips om lösenordshanterare

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.