Apple iCloud Nyckelring blir en bättre lösenordshanterare med iOS 14

apple icloud keychain

Apple iCloud Nyckelring kan bli en fullfjädrad lösenordshanterare med iOS 14. Om det sker blir den en direkt konkurrent med kända lösenordshanterare som LastPass, 1Password och Dashlane.


Den inbyggda lösenordshanteraren i iOS 13 är knappast något vi kan rekommendera idag. Funktionaliteten är begränsad och känns inte alls som ett bra alternativ till tungviktare som LastPss och 1Password. Med iOS 14 kan Apple Apple iCloud Nyckelring däremot blir mycket bättre med en omarbetning av hanteraren.

Det här kan iCloud Nyckelring göra i iOS 13

Apple iCloud Nyckelring för iOS 13 kan inte göra mycket mer än att lagra dina inloggningsuppgifter och använda dem på webbsajter i Safari när du behöver det.

Om du återanvänder samma lösenord på flera sajter får du en liten och otydlig varning om det i form av en varningstriangel på berörda webbsajter i inställningarna.

Och det är också i princip allt du kan göra. Inte ens nära konkurrenterna som är betydligt mer funktionsrika.


Vad iCloud Nyckelring väntas kunna göra från iOS 14

I skrivande stund finns inga officiella uppgifter om vad nya iCloud Nyckelring kan göra från iOS 14. Däremot har man hittat referenser och kod som pekar på åtminstone två stora förbättringar.

  • Stöd för 2FA: Komplett stöd för autentiseringsnycklar som byts med tidsintervaller, istället för koder som skickas via SMS och epost.
  • Lösenordspåminnelser: iCloud Nyckelring kan påminna dig att byta lösenord efter att det har gått ett visst antal dagar.

Fortfarande är det betydligt mindre funktionalitet än LastPass, 1Password, Bitwarden, Dashlane och andra lösenordshanterare – men det är ett stort steg i rätt riktning.

2FA via SMS och epost är utdömt som osäkert och det är positivt om Apple tar ett kliv bort från dessa tillfördel för 2FA-koder via app istället.

Vi vet inte om Apple skapar en egen lösning lik Google Authenticator eller om företaget väljer att ge stöd åt befintliga 2FA-generatorer idag. Men klart är i alla fall att vi får bättre skydd från nya iOS-versionen.