Mac Studio har plats för extra SSD – kanske kan uppgraderas efter köp

apple mac studio press 2022
Foto: Apple

Apples senaste och hetaste dator Mac Studio har plockats ner i sina beståndsdelar av YouTube-kanalen Max Tech. I sin video noterar de att datorn har två SSD-platser vilket kan indikera att datorn går att uppgradera efter köpet.

Mac Studio använder ett slutet chassi som inte ska öppnas av konsumenten. Det är alltså inte som en vanlig PC där lättåtkomliga skruvar ger snabb åtkomst till insidan på datorn. Men den som ger sig lite tid och vilja kan få upp chassit ändå.

Läs mer: Användare varnar för iPad Air (2022) – knakar med tunn baksida

Superdyrt att köpa mer lagring hos Apple

Och när chassit faktiskt är avplockat så går det att komma åt en av de två SSD-platserna på insidan. Det ska dock noteras att Apple är tydliga med att SSD-lagringen inte är normalt åtkomlig för användaren.

Apple har inget uppgraderingskit för Mac Studio i dagsläget. Inte heller finns det indikationer på att företaget planerar att släppa ett i framtiden.

Om det kommer ett uppgraderingskit så kan du räkna med att det blir superdyrt. Apple tjänar rejält med pengar på att tvinga konsumenterna att köpa en större lagringsmängd direkt istället för att låta dem uppgradera med egenköpta enheter senare.

Grundmodellen av Mac Studio kommer med 512GB lagringsutrymme men kan uppgraderas i flera steg upp till extrema 8TB.

Här är de officiella priserna idag:

  • 512GB: Ingår i grundmodellen
  • 1TB: +2 500 kronor
  • 2TB: +7 500 kronor
  • 4TB: +15 000 kronor
  • 8TB: +30 000 kronor

Läs mer: macOS 12.3 kraschar Mac-datorer som bytt moderkortet (viktigt att veta!)

apple mac studio extra ssd plats 2022
Så här ser SSD-platsen ut i datorn.

Går INTE att installera egen SSD i Mac Studio

Och här kommer detaljen som du säkert redan gissat dig till, och det är att du inte kan köpa vilken SSD som helst och montera i din Mac Studio. Det finns bra anledningar till det.

Utrymmet är inte anpassat för en normalstor SSD av typen mSATA eller M.2. Och kontakten är inte en standardvariant heller, så för att använda den extra platsen lär Apple behöva släppa uppgraderingskitet som inte finns än.

En annan detalj är att vi inte ens vet om SSD-platsen är aktiverad. För att kunna använda platsen krävs att macOS faktiskt vet att den existerar och kan använda den.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.