Lösenordskoll med iCloud-nyckelringen i iOS 14 och iPadOS 14

apple ios 14 presentation illustration

Apple arbetar på en ny säkerhetsfunktion till iOS 14 och iPadOS 14. Det handlar om en förbättring till iCloud-nyckelringen som sparar lösenord åt användaren. En förbättring som gör att iCloud-nyckelringen kan berätta för dig när något av dina lösenord har läckt ut på internet.

Funktionen heter Säkerhetsrekommendationer och är i stort en ny meny i iCloud-nyckelringen med visuella varningar för olika situationer. Varningarna indikerar om du har lösenord som anses vara för svaga för att vara säkra, alternativt har läckt via någon av de många databasläckor som skett de senaste åren.

Om du har lösenord i iCloud-nyckelringen som anses osäkra eller har läckt på internet så uppmanas du att byta dem omedelbart. Funktionen kan även generera nya, säkra lösenord åt dig som du kan använda.

Lösenordskontrollen sker helt säkert och Apple får aldrig reda på vilken information som granskas. Du skickar alltså inte dina lösenord till Apple på något vis, och all information som hanteras är oåtkomligt krypterad.

Vad som sker är att Apple använder olika krypteringsmetoder för att identifiera om dina lösenord på något vis matchar kända, läckta lösenord.

Personligen skulle undertecknad inte använda iCloud-nyckelringen till att spara lösenord, utan istället rekommenderar vi tredjepartslösningar som LastPass, Dashlane och Bitwarden. Utmärkta, väl fungerande lösenordshanterare som till ingen eller låg kostnad har bättre funktionalitet och erkänt hög säkerhet.

Om du dock inte vill använda dessa appar utan förlitar dig på Apples inbyggda lösenordshanterare så lär den fungerar utmärkt också. Förutsatt att du inte behöver den extra funktionalitet som tredjepartsapparna har givetvis.

Det har inte dykt upp någon ny stjärna bland lösenordshanterarna de senaste åren. Vår absoluta favorit är Bitwarden som är riktigt bra. Du kan läsa mer om Bitwarden och andra toppval i artikeln 6 bästa lösenordshanterarna till Android & iOS.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.