LG V40 ThinkQ – det här måste du veta

lg-v40-thinq

LG V40 ThinQ är en mobiltelefon i flaggskeppsklassen. Det stora dragplåstret är de fem kamerorna som modellen ståtar med. LG V40 ThinQ har en stor 6,4-tumsskärm, finns i fyra färger och går att köpa från den 19 oktober 2018.


Genomgång av LG V40 ThinQ på 5:24 minuter

Skärmen, processor & lagring

LG V40 ThinQ har en stor skärm på 6,4 tum med upplösningen 3 120 x 1 440 pixlar. Panelen är av typen OLED och har ett bildförhållande på 19.5:9. Eftersom telefonen stöder HDR-material kan du få ljusstarkare, mer detaljrika och färgrikare videouppspelning på exempelvis YouTube. 

[Skärmen] är skarp och färgrik, med bara en liten färgskiftning vid snäva betraktningsvinklar … Den maximala ljusstyrkan är hög nog för att man enkelt ska kunna se skärmen i starkt solljus, och den blir även ordentligt dimmad i dåliga ljusförhållanden.

Androidcentral

Skärmen är av en så kallat kantlös design vilket betyder att den går helt ut i kanterna på chassit till mobiltelefonen. Högst upp finns en liten flärp med sensorer, högtalare och frontkamera.

Under skärmen sitter en snabb processor i form av Qualcomm Snapdragon 845. Till den följer 6 GB RAM-minne och antingen 64 GB eller 128 GB lagringsutrymme. Utrymmet går att utöka via microSD om man vill det.


Ljud

Om det är något som LG har tagit till sitt hjärta så är det ljudkvalitet. De senare flaggskeppsmodellerna har alla haft riktigt bra ljudkretsar för trådanslutna hörlurar. Och V40 ThinQ är inte något undantag.

LG har använt sig aven 32-bitars Hi-Fi Quad DAC samt en Boombox-högtalare. Den senare använder det interna tomrummet i telefonen för att öka basljudet för ett djupare ljud. DAC:en omvandlar de digitala ljudfilerna till analoga signaler så att de kan höras i hörlurarna.

En intressant detalj är att LG – precis som med föregångaren V35 – ger stöd för DTX:X 3D Surround Sound. Det är ett dynamiskt ljudformat som ger en djupare, mer omslutande upplevelse. Åtminstone om man faktiskt har ett ljudsystem som klarar att spela upp många ljudkanaler. 

lg v40 thinq back
Tre kameror, blixt och fingeravtrycksläsare på LG V40 ThinQ

Kamerorna

LG V40 ThinQ ståtar med hela fem kameror. Tre av dem är på baksidan och två är på framsidan.

På baksidan sitter en huvudkamera på 12 megapixel och med bländaren f/1.5. Den ackompanjeras av en supervidvinkelkamera på 16 megapixel med bländaren f/1.9. Och finns en tredje zoom-kamera på 12 megapixel och med bländaren f/2.4. På framsidan sitter två kameror på 8 megapixel respektive 5 megapixel.

Bland fördelarna med de nya kamerorna lyfter LG fram huvudkameran med 40 procent större pixlar på en 18 procent större sensor. Det betyder bland annat bättre bildkvalitet i dåliga ljusförhållanden. Kamerorna använder också Dual Phase Detection Autofocus som som ska ge upp till 50 procent snabbare autofokus än i tillverkarens tidigare mobiltelefoner.

LG har också implementerat en teknik som kallas AI Cam. Tekniken aktiveras i LG:s officiella kamera-app och används för att identifiera vad kameran riktas mot. När AI:n gissat på ett motiv ställs kameran in automatiskt för optimal bildkvalitet. AI Cam finns även till V35 och V30 idag.

Mått, material och pris

LG V40 ThinQ har en baksida av glas, vilket inte är helt ovanligt bland modernare flaggskeppstelefoner. Det som gör att den här mobiltelefonen står ut från mängden är hur baksidan är designad.

Den har nämligen frostad glasfinish som gör det enklare att hålla i telefonen. Till skillnad från många andra telefoner som är superhala att hålla utan skal. Materialet ger dessutom färre fingeravtryck.

Måtten på LG V40 ThinQ är 158.7 x 75.8 x 7.7 millimeter. Vikten stannar på 169 gram. Siffrorna betyder att nya modellen är nämnvärt större än både V35 och V30. Både i fysisk storlek och vikt.

Sugen på att köpa en LG V40 ThinQ? Du hittar de senaste priserna på mobiltelefonen via prisjämförelsetjänsten Prisjakt.

Fyra viktigaste om LG V40 ThinQ

Bakre kamerorna

Det här är den absolut största säljpunkten för LG och V40 ThinQ. I en era av allt bättre kameror på den absoluta toppklassen måste tillverkarna hitta vägar att stå ut från konkurrensen. Och LG gör ett tappert försök.

Bland annat med funktioner som Triple Preview som ger dig en förhandsvisning av varje kamera innan du tar fotografiet. Och Triple Shot som tar en bild från varje kamera samtidigt.

LG V40 ThinQ har utmärkt egenskaper på kamerabiten som gör den här modellen till en riktig tungviktare. Det har också Huawei P20 Pro, Apple iPhone XS Max och Google Pixel 2 / Pixel 3. Vilken du än väljer så blir det riktigt bra fotografier.

Selfiekameran

Frontkameran – som även kallas en selfiekamera – har vidvinkeloptik. Det gör att du får med mer när du tar en selfie, och man får inte den snäva känslan som många andra mobilkameror ger.

Tanken är så klart att du ska kunna få med hela grupper med människor när du sträcker ut armen. Det är något vi gärna ser att många fler tillverkare gör i framtiden.

Snabbladdningen

LG V40 ThinQ har stöd för snabbladdning med Quick Charge 4.0-kompatibilitet. Du kan även ladda mobiltelefonen trådlöst tack vare baksidan i glas.

Idag är det bara ett fåtal modeller som stöder Quick Charge 4.0. Exempelvis Xiaomi Mi 8 och Mi A2, samt LG:s egna G7 ThinQ.

Notera att LG V40 ThinQ förvånansvärt nog säljs med en laddare för Quick Charge 3.0, inte 4.0. Du måste alltså lägga till några hundralappar på priset för att få rätt laddare om du på allvar vill nyttja snabbladdningstekniken.

Hörlurskontakten

LG satsar stort på ljudkvalitet. Om du är det minsta intresserad av bra ljud i dina hörlurar – då är det trådanslutna som gäller. Och V40 ThinQ med sin Hi-Fi DAC är det absolut bästa alternativet idag.

DAC:en gör att du får ett större dynamik och ett mer naturligt ljud än vad någon annan tillverkares mobiltelefon klarar (med reservation för jämförbara modeller som vi inte känner till).

Du kan fortfarande använda trådlösa hörlurar som Sony MDR-1000XM3 för ruskigt bra ljudkvalitet med LDAC, aptX HD och liknande. Men för bästa kvalitet, då ska du välja att använda hörlurskontakten.

Uppdatering till LG V40 ThinQ gör kamerorna bättre

Redan innan LG V40 ThinQ släpptes fick telefonen en viktig uppdatering till sin mjukvara. Den tar din telefon till version ”V09a04-OCT-10-20180” och först att få uppdateringen är alla olåsta enheter på marknaden.

Förbättringarna med kamerauppdateringen till LG V40 ThinQ

  • Förbättrade kamerans HDR-prestanda
  • Förbättrad skärpa och färgvisning vid utomhusfotografering
  • Förbättrad autofokus med Triple Shot-funktionen
  • Förbättrad videoinspelning

Storleken på uppdateringen är 391.45MB och laddas ner över OTA. Det betyder att du bör ha WiFi igång för att inte belasta din månadssurf från mobiloperatören.

Tidigare släppte LG även en mindre uppdatering för kameran. Den vägde in på 173.45MB vilket är drygt halva storleken av den nya. Förbättringarna i den var följande:

  • Förbättrade bildkvaliteten vid dåliga ljusförhållanden
  • Förbättrade HDR-kvaliteten vid dåliga ljusförhållanden
  • Förbättrade bildkvaliteten med AI Camera
  • Förbättrade vitbalans och ljusstyrka vid utomhusfotografering
  • Förbättrade autofokusen

Märker du någon skillnad efter att du installerat båda uppdateringarna? Skriv en kommentar och berätta!