Lazy Loading till Google Chrome – nu kan du prova med Chrome Canary

Google Chrome Logo 2016

Google Chrome uppdateras med en så kallad ”lazy loading”-funktion. Den gör att bilder på webbsajter inte laddas förrän du faktiskt visar dem på skärmen.


Bilder och videor kan påfresta stort när du besöker en webbsajt. Ibland kan enskilda bilder vara flera megabyte i storlek, och när du laddar flera sådana samtidigt tar det tid och bandbredd.

Normalt är det här inte ett problem med snabba internetanslutning. Men ibland kan det ställa till med trubbel för användarna – bland annat med långsamma laddningstider – och det är något som Google vill undvika.

Därför introducerar Google en funktion till webbläsaren Chrome som gör att bilder och videor laddas ner först när de visas på skärmen. En teknik som redan används på många webbsajter, men det kräver att utvecklare eller sajtägare implementerar det.

Med stöd för ”lazy loadning” tar Google det ansvaret från sajtägarna och gör tekniken mer tillgänglig på fler sajter.


I skrivande stund finns funktionen bara i en tidig testversion av Google Chrome. Vill du prova kan du ladda ner Chrome Canary här – men tänk på att det garanterat är buggar och annat otyg som kan ställa till det.

När du installerat testversionen måste du aktivera två inställningar i webbläsaren:

  • chrome://flags/#enable-lazy-image-loading
  • chrome://flags/#enable-lazy-frame-loading

Aktivera båda och starta sedan om webbläsaren. Svårare än så är det inte. Men åter igen, tänk på risken med buggar om du vill prova.

En annan sak du bör tänka på är att om du snabbt scrollar neråt på en sida så kommer bilderna inte att hänga med. Räkna med att de tar lite tid på sig att ladda om du är för snabb.

Google arbetar just nu med en ny webbstandard som gör att webbdesigners kan ta kontroll över ”lazy loading”-funktionen och stänga av den för enskilda delar på webbsajter.

När funktionen släpps i den stabila versionen av Google Chrome återstår att se.