Köp Diablo på GOG.com – helt fritt från piratskydd

diablo 1 gog

Nu kan du köpa Diablo digitalt och helt DRM-fritt. Det är första gången någonsin och du kan köpa spelet på GOG.com. I framtiden kommer även fler spel från Blizzard att släppas på sajten.

Diablo introducerades till världen under 1996 och förändrade en hel genre i ett slag. Spelet blev en enorm succé och sålde fler än 2,5 miljoner exemplar till mitten på 2001.

Blizzard slutade tillverka Diablo på skiva för många år sedan. Sedan dess har det varit svårt att få tag på en legitim kopia av spelet. Fram tills idag – eftersom spelet är släppt på GOG.com är det lätt tillgänglig för alla.

Diablo på GOG.com kostar under hundralappen

Diablo på GOG.com kostar under hundralappen. Endast 89.90 kronor närmare bestämt och spelet fungerar med Windows 10. I skrivande stund har Diablo betyget 4.6/5.0, vilket säkert är lika delar nostalgi som intresse för en klassiker, inte för att spelet är bra med dagens mått mätt.

Spelet är DRM-fritt och kommer i två versioner när du köper det. Det enda är ett nästan orört spel med bara en grafikfix för att spelet ska skala korrekt på skärmen.

Den andra versionen är en DirectX-version med en hel rad förbättringar från GOG.com. Bland annat har den stöd för flera upplösningar och uppdateringsfrekvenser. Du får även ett fönsterfritt alternativ, en gamma-inställning, stöd för V-sync samt Anisoptrophic Filtering och Anti-Aliasing.

Blizzard lovar att släppa fler spel på GOG.com

Rob Bridenbecker är vice-VD och den som har det övergripande ansvaret på Blizzard. Enligt honom är fler spel att vänta till GOG.com i framtiden.

”We were bummed that these iconic games weren’t available to our players, so we‘re very happy to work with the crew at GOG.COM to rectify that. This has been a long time coming and we hope our players will be excited to jump back into these classic titles.”

Bland annat Warcraft II och Warcraft: Orcs & Humans. Exakt när de släpps är inte bekräftat just nu, men Blizzard säger att mer information kommer inom kort.

Intressant är att Blizzard inte släpper dem på egna Battle.net utan gör dem exklusiva för GOG.com. Anledningen till det, ja det kan vi bara gissa oss till.

Vad menas med DRM-fritt?

DRM står för ”Digital Restrictions Management” och är i stort ett skydd som hindrar kopiering av digitalt material. Ett skydd mot piratkopiering.

All film, musik och spel som strömmas eller köps digitalt är i princip DRM-skyddat. Det hindrar dock inte piraterna från att knäcka skydden och lägga ut filerna för nerladdning på olika torrentsajter.

Alla spel på GOG.com är så kallat DRM-fria. Det betyder att de saknar skyddet och kan i princip kopieras fritt och hur mycket som helst.

Det betyder givetvis inte att du bör göra det. Men du slipper alla restriktioner i antal installationer, behöver inte krångla med krav på stabila internetanslutningar och liknande. Bara installera och spela.

Systemkraven för Diablo

Operativsystem: Windows 7 / 8.1 / 10
Processor: 1 GHz eller snabbare
RAM: 2 GB RAM-minne
Grafikkort: Stöd för DirectX 9 med WDDM 1.0 eller senare
DirectX: DirectX 9
Lagring: 1 GB HDD

Diablo på GOG.com hittar du här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.