Aquaman i 4K piratkopieras – kan komma från iTunes

Apple TV 4K

DRM-skyddet som Apple använder till filmer i iTunes kan ha knäckts. Filmen Aquaman cirkulerar just nu på internet i 4K-upplösning och enligt uppgifter kan den ha sitt ursprung från just iTunes. Oroväckande uppgifter för Apple.

Det är inte helt övertygande uppgifter om vart filmen ursprungligen kommer ifrån, men däremot tydligt markerande åt ett specifikt håll.

Filmnamnet till Aquaman-filmen visar att den hämtats från en streamingtjänst som använder formatet HEVC. Det används bland annat av Apple, Netflix och Amazon. Men de två senare har inte Aquaman i 4K-upplösning i sitt utbud.

Det lämnar Apple som en tänkbar källa – vilket bör vara mycket oroande för det Cupertino-baserade företaget. Om deras DRM-skydd är knäckt kan det betyda att stora mängder filmer från tjänsten är på väg ut på internet framöver.

Oklart hur filmen kan komma från iTunes

En anonym källa till webbsajten TorrentFreak ”bekräftar” att filmen ser ut att komma från iTunes. Sannolikt är det möjligt på grund av en sårbarheter i tvOS.

Med ett så kallat jailbreak kan det vara möjligt att göra en dump av hela den krypterade strömmen. Därefter har man kunnat avkryptera strömmen med hjälp av vad som finns i minnet till Apple TV. Åtminstone förenklat och i teorin.

Sedan Aquaman släpps har ytterligare två filmer tillgängliggjorts från vad som ser ut att vara iTunes. Nämligen ”Spider-Man: Into the Spider-Verse” och ”Can You Ever Forgive Me?”.

Finns det verkligen en sårbarhet som gör det möjligt att dumpa filmer från Apple TV kan vi räkna med att Apple har en lösning inom väldigt kort.

Det här betyder de olika delarna i filnamnet

Det kompletta filnamnet är ”Aquaman.2018.2160p.WEB-DL.DDP5.1.HDR.HEVC-MOMA”. Det säger en hel del om bildkvaliteten, ljudkvaliteten och vem som lagt ut just den filen på internet.

  • Aquaman: Titeln på filmen
  • 2018: Årtalet när filmen släpptes
  • 2160p: 2160p är detsamma som 4K-upplösning (3 840 x 2 160)
  • WEB-DL: Källan till filen (i det här fallet en strömmad film från en filmtjänst)
  • DDP5.1: Ljudformatet (Dolby Digital 5.1)
  • HDR: Filmen har stöd för HDR (High Dynamic Range) på kompatibla tv-apparater
  • HEVC: Den kodek som används till filmen (High Efficiency Video Coding)
  • MOMA: Personen eller gruppen som släppte filmen på internet
Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.