King kartlägger anställdas sexuella läggning — Datainspektionen granskar

king logo

Svenska spelföretaget King utreds av Datainspektionen efter uppgifter om att anställdas sexuella läggning och etnicitet kartlades. Redan i december förra året avslöjades att King fört ett register och nu granskar Datainspektionen uppgifterna.

King är svenskgrundat men såldes under 2015 till amerikanska speljätten Activision Blizzard för hisnande 50 miljarder kronor. Företaget har dock delvist svenskt ägarskap och har ett kontor i Stockholm, vilket gör att King går under svensk lagstiftning.

Därför tar Datainspektionen sig nu en närmare titt på verksamheten för att se om det förekommer lagbrott kring uppgifterna om kartläggningen av anställdas sexuella läggning och etnicitet.

Så här skriver myndigheten till King i ett brev:

”Vi har genom uppgifter i media uppmärksammats på att företaget King behandlar uppgifter om anställdas sexuella läggning och etnicitet. Uppgifter som avslöjar en persons etniska ursprung eller rör en persons sexualliv anges i personuppgiftslagen som känsliga personuppgifter. Det gäller därför särskilt restriktiva regler i personuppgiftslagen för att det ska vara tillåtet att behandla sådan information om enskilda individer. Datainspektionen har därför beslutat att inleda tillsyn mot King Mobile AB”

Till Aftonbladet säger Pierre Dahlqvist, biträdande förbundsjurist på fackförbundet Unionen, att om någon lagrar den typen av uppgifter som Datainspektionen nu granskar kan det vara ett brott mot personuppgiftslagen.

Martin Bunge-Meyer, pr-ansvarig på King, är inte beredd att diskutera det pågående ärendet då företaget har till den 18 januari på sig att kommentera uppgifterna till Datainspektionen.

”Vi kommer att skicka in våra svar till Datainspektionen före deadline som är den 18 januari. Det hade varit fel av oss att kommentera detta innan i media.”

När de första uppgifterna dök upp tidigare i december förra året bekräftade King att kartläggningen hade gjorts, så på den punkten finns inga tvivel. Nu återstår att se vilket svar företaget skickar till myndigheten, vad Datainspektionen kommer fram till och om det leder till rättsliga åtgärder.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.