Fitbit köper klocktillverkaren Vector — stärker sin position efter köpet av Pebble

Vector smartklockor

Fitbit har köpt upp en konkurrent till Pebble och stärker med det sin position på marknaden för smartklockor ytterligare. Rumänska Vector har visat många likheter med Pebble, inte minst då båda företagen köpts upp av Fitbit på senare tid.

Vector, har precis som Pebble, arbetat med smartklockor som använder e-skärmar och det med batteritider på upp till hela 30 dagar. Det som skiljer dem åt mest är att plattformen Vector utvecklar är betydligt enklare än Pebble OS, inte minst sett till antalet applikationer.

”Today, we are happy to announce that the Vector Watch team and our software platform are joining Fitbit, the leader in the connected health and fitness market! We believe this is an important milestone as a moment when we will start building other new and amazing products, features and experiences, incorporating our unique technology and knowhow with Fitbit’s experience and global community.”

Köpet betyder att all verksamhet inom Vector som har med företagets produkter att göra läggs ner. Hur de anställda och tekniken som utvecklats ska implementeras i Fitbit återstår att se. Precis som Pebble valde Vector att använda en egen plattform och inte Android Wear.

Vector-klockorna fungerar bra med Windows-telefoner

Vilket troligtvis är anledningen till att Veckor-klockorna har så bra stöd för Windows-telefoner, något som uppskattades av de få användarna idag. Som samma stöd överförs på Fitbits produkter vet vi inte men det går så klart att hoppas.

Det är tydligt att Fitbit inte planerar att skapa något lika komplext och krävande som Android Wear. Vilket betyder att mjukvaran kan bli enklare att underhålla, inte är lika krävande för hårdvaran och lättare att använda.

De flesta Android Wear-klockor har idag en till tre dagars batteritid, detsamma gäller Apple Watch. Fitbit har flera aktivitetsarmband som klarar kring sju dagars batteritid, Pebble smartklockor som når lika många dagar. Och konkurrenten Garmin har sportklockor som med semi-smarta funktioner når 15 dagar drift på en laddning.

Fitbit är superheta just nu. Vi hoppas så klart på att de tänker lansera något spännande riktigt snart, men hellre att de tar god tid på sig och gör det rätt snarare än stressat. Vad tror ni Fitbit tänker göra med Pebble och Vector?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.