King registrerar anställdas sexuella läggning — fackförbundet Unionen kritiserar hårt

king logo

Spelutvecklaren och svenska storföretaget King har börjat registrera anställdas sexuella läggning. En kartläggning som Pierre Dahlqvist, biträdande förbundsjurist på Unionen, säger kan vara ett brott mot personuppgiftslagen.

King har gjort ett stort namn för sig med storspel som Candy Crush Saga och ännu större efter att Activision Blizzard köpte företaget för 50 miljarder kronor under 2015. King har också kritiserats för att rikta sin marknadsföring mot barn och ungdomar — och nu kan vi lägga till kartläggning av sexuell läggning till kritiken.

Aftonbladet skriver i en artikel att uppgifterna fylls i via de anställdas personliga profiler i ett internt datasystem. De skriver också att Martin Bunge-Meyer, pr-ansvarig på King, menar att registrering är ett led i ett mångfaldsarbete.

Alla uppgifter ska både vara frivilliga att lämna in och endast kunna betraktas av ett begränsat antal administratörer. Vi ställer oss dock undrande till hur all data kommer att behandlas, hur riskerna ser ut med felaktig hantering och huruvida King överhuvudtaget behöver kartlägga sina anställda.

aftonbladet king sexuell laggningMartin Bunge-Meyer säger till Aftonbladet att det inte är meningen att företaget ska titta på den individuella datan eftersom den är påstått ointressant. Frågan är då vad King tänker använda informationen till och vilken skada den kan göra för berörda anställda. Att uppgifterna fylls i från personliga profiler gör att det inte finns något hinder för King att lagra data om vem som fyllt i vad, oavsett vad de påstår.

Och fackförbundet Unionen är inte glada över hur King sköter det hela. Pierre Dahlqvist på Unionen säger till Aftonbladet att det finns en beroendeställning som går emot samtycket från de anställdas sida. Vill man behålla jobbet är risken stor att det känns tvingande att fylla i informationen, oavsett om man vill eller inte.

Det här en mycket dålig utveckling som visar att en del företag inte har förstått hur de ska hantera sina anställda. Att registrera sexuell läggning är inte förenligt med god företagskultur och är ett säkert sätt att internt skilja på anställda, oavsett hur bra de presterar i sin professionella roll.

Läs mer på Aftonbladets webbsajt.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.