Samsung Galaxy S8 kan bli 20 procent dyrare än Galaxy S7

Samsung Galaxy S7

Samsung Galaxy S8 är en hett efterlängtad mobiltelefon som kan bli nästa års stora lansering. Den släpps samma år som iPhone firar tio år och vi vet att Apple har något riktigt stort på gång för sin mobilserie

Det och fiaskot med Galaxy Note 7 gör att Samsung inte kan släppa något annat än världens absolut bästa mobiltelefon — frågan är bara vad den kommer att kosta. Enligt de senaste rapporterna kan Galaxy S8 kosta närmare 20 procent mer än befintliga Galaxy S7, en prisökning som kanske är komponentmässigt rättfärdigad men som kan bli svår för Samsung att rättfärdiga när plånböckerna ska fram.

Dessutom väntas modellen inte bli presenterad förrän i april vilket gör att Samsung missar att visa telefonen på Mobile World Congress som hålls i slutet på februari. En anledningen till att nya telefonen försenas något kan ha varit att Samsung ville avsluta sin undersökning kring de brinnande batterierna i Galaxy Note 7. Om samma sak skulle hända med Galaxy S8 finns risken att Samsung aldrig återhämtar sig från den kritik och det bristande förtroendet som skulle följa.

Samsung har förlorat stora pengar på Galaxy Note 7 och företaget måste fylla på sina bankkonton igen. Med högklassiga komponenter i Galaxy S8 följer en kostnad som tvingar ner vinsterna samtidigt som slutkostnaden för konsumenten går upp.

Den billigaste varianten av Galaxy S7 kostade cirka 6 800 kronor vid lanseringen tidigare i mars, efter en prishöjning kan nya Galaxy S8 börja på hela 8 200 kronor här i Sverige. Vi vet inte hur mycket nästa iPhone eller iPhone Plus kommer att kosta, men räkna med att det blir snäppet mer än så. Samsung måste hålla nere priset så mycket som möjligt för att konkurrera på Apple, men ändå kunna ta ut en vinst på varje såld telefon.

Observera att bilden till artikeln visar en Galaxy S7.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.