EU kritiserar Facebook för köpet av WhatsApp — miljardböter att vänta

Facebook Logo 950x500

Europeiska kommissionen är mycket kritiska till hur Facebook hanterat köpet av populära meddelandetjänsten WhatsApp. Speciellt menar tillsynsmyndigheten att Facebook delade med sig av missledande uppgifter som ledde till att köpet godkändes.

Det kan visa sig mycket kostsamt då felaktiga uppgifter riskerar att leda till miljardböter, och de läggs ovanpå kostnaden för WhatsApp som stannade kring 19 miljarder dollar, eller kring 177 miljoner kronor om vi räknar om det med dagens växlingskurs.


Uppgifterna som europeiska kommissionen nu granskar en gång till är de om att Facebook sagt att användaruppgifter från ena tjänsten inte ska kunna kopplas till den andra. Något som nu i efterhand visat sig både fullt möjligt och dessutom gjort. Tillsynsmyndigheten menar dessutom att Facebook visste om detta redan vid köpet 2014.

“Kommissionens preliminära åsikt är att Facebook gav oss felaktig eller missledande information under utredning som ledde till köpet av WhatsApp”, sade Vestager på europeiska kommissionen.

Nu har Facebook fram till den sista januari på sig att svara på de frågor som europeiska kommissionen vill ha svar på. Om myndigheten inte är nöjd med vad det sociala nätverket svarar kan bötesbeloppet stanna på 2,5 miljarder kronor, vilket är en procent av omsättningen.

“Vi respekterar kommissionens process och har full tilltro att utredningen visar att Facebook handlat i god tro”, sade en talesperson från Facebook om utredningen.

Facebook har varit i kikarsiktet för den europeiska tillsynsmyndigheten under en tid nu. Senast dömdes sociala nätverket att betala 14 miljarder dollar i skatt som europeiska kommissionen menade att företaget behöver slanta upp med. Företaget håller inte med utan har överklagat.

Läs mer på Reuters webbsajt.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.