Dålig batteritid i Macbook Pro med Touch Bar — Tim Cook lovar stort för framtiden

Apple Macbook Pro med Touch Bar

Tycker du att din nya Macbook Pro med Touch Bar har dålig batteritid? Du är inte ensam och inte ens Apple verkar helt nöjda med hur väl batteriet fungerar. Enligt uppgifter till webbsajten Bloomberg hade den Cupertino-baserade tillverkaren hoppats på att kunna använda batterier med ny design och högre kapacitet — dock fallerade datorn på ett nyckeltest som hindrade det.

Istället tvingades Apple falla tillbaka på en gammal beprövad batteridesign som inte är optimal för nya Macbook Pro. Slutkontentan blir att batteritiden begränsas och användarna ventilerar sin ilska över att Apple inte lyckats hundraprocentigt i sin design. Tidigare löften talade om upp till tio timmar på en laddning, nyligen utförda tester visar nära hälften eller upp till sex timmar.

Om det stämmer har Apple släppt en bärbar dator med oacceptabelt dålig batteritid. För sina kronor, vilka sträcker sig en bra bit över 20 000 kronor för de dyrare modellerna, borde Macbook Pro med Touch Bar allra minst klara åtta till nio timmar vid normalt bruk.

Det är tydligt att Apple inte lyckats förvalta intresset på marknaden på bästa vis. Enligt Bloomberg slits ingenjörerna mellan olika prototyper och resurserna räcker inte till. Om vi ska tro rapporter har Mac-datorernas operativssystem macOS inte ens ett dedikerat utvecklarlag, något som dock inte bekräftats varken av Apple eller oberoende källor.

En del av ingenjörerna ska arbeta med uppgraderade stationära datorer i serierna iMac och Mac Pro. Speciellt den sistnämnda har inte fått någon kärlek av Apple de senaste åren och har blivit företagets kanske största besvikelse i de professionella kretsarna. Apple lovade mycket men tappade bollen och idag finns ingen anledning att köpa en Mac Pro, än mindre de dyrare varianterna.

Tim Cook har försäkrat sina medarbetare världen över om att “fantastiska stationära datorer” är på gång. Men vad betyder det i praktiken? Och vad kommer det att kosta konsumenterna?

— Media har börjat spekulera i huruvida vi faktiskt bryr oss om desktop-marknaden eller inte. Om det är någon av mina anställda som tvivlar så vill jag göra det tydligt att vi har planer på väldigt bra desktop-datorer framöver. Ingen behöver vara orolig, skriver webbsajten Techcrunch att Tim Cook sagt.

Förhoppningen är att Apple inte bara ställer sig bakom den bredare massan utan verkligen förstår att de professionella användarna har högre krav som måste tillfredsställas. 32 GB internminne, snabbt grafikkort, stort lagringsutrymme och inte minst en kraftfull processor. Det går inte att släppa halvhjärtade modeller och tro att entusiasterna ska låta sig lockas.


Lästips: Byta från Mac till Surface — allt fler väljer att lämna Apple för Microsoft


Apple påstår att Macbook Pro med Touch Bar säljer bättre än någonsin. Samtidigt läser vi i tråd efter tråd på internetforum, på bloggar och andra nyhetssajter, hur teknikjournalister och entusiaster avråder från köp. Hur besvikna de är på modellen.

Vad tycker du om Macbook Pro med Touch Bar — och hur ser du på den stationära marknaden som Apple helt verkar ha tappat idag?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.