Instagram vill visa fler annonser — 15-sekunders videoklipp på gång

Instagram Logo 950x500

Instagram vill visa mer reklam i sin tjänst och planerar att göra det bland användarnas Stories, eller Händelser som de heter här i Sverige. Idag har Händelser närmare 150 miljoner dagliga tittar, upp från 100 miljoner i oktober förra året — och här ser Instagram stor potential att tjäna några extra miljoner på reklam.

Annonserna kommer att visas mellan användarnas Händelser och presenteras i format om 5 eller 15 sekunder. I ett första skede kommer Instagram att testa sig fram med annonser från företag som Airbnb, Netflix, Nike och General Motors, och tacksamt nog är reklamen enkel att klicka sig förbi. Det finns inget som hindrar dig från att hoppa över den.

Instagram har vuxit enormt de senaste åren

De som betalar för att visa sin reklam kan se information om hur många annonserna nått, hur många som har klickat för att se mer och hur många som sett hela materialet utan att skippa förbi. Det finns stora möjligheter för Instagram att engagera med annonserna, frågan är bara hur användarna kommer att reagera på den.

“Immersive storytelling through Instagram Stories engages and invites our community to be part of an adventure. Instagram provides us the perfect tools to build awareness around our recently launched product Airbnb Experiences, handcrafted trips designed and led by our hosts”, säger Eric Toda, marknadsansvarig på Airbnb.

Redan under 2013 började Instagram visa reklam i sina applikationer efter att ha samlat på sig 150 miljoner dagliga användare. Idag har bildtjänsten närmare 600 miljoner månads- och 300 miljoner dagliga aktiva användare.

Och kanske är det inte konstigt att Instagram växer så det knakar. Det är inte ovanligt att företagen “lånar” funktioner och lösningar av varandra, något Instagram har gjort flitigt av Snapchat den senaste tiden. Bland annat Händelser som var en populär funktion i konkurrentens applikationer.

Instagram nyttjar Facebook-data för bättre annonser

Precis som de flesta andra visar Snapchat också reklam för att dra in pengar, men den stora skillnaden mot Instagram är att den senare kan använda enorma mängder data från Facebook för att bättre precisera vem som ska se vad från annonsörerna. Ditt Facebook-konto berättar vad du tycker om, Instagram använder den kunskapen för att ge dig träffsäkrare annonser.

I takt med att engagemanget från användarna ökar, antalet konton blir fler och intäkterna ökar så kommer också antalet annonser att visas. Till en början i mindre skala och sedan växer antalet och formaten sakta för att du som användare ska vänja dig gradvis. Och som Instagram själva skriver på sin blogg — This is Just the Beginning.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.