Kan jag använda en webbkamera till min Playstation 4 / Playstation 4 Pro?

playstation-4-pro-glacier-white

Det korta svaret är nej – du kan INTE ansluta din vanliga USB-webbkamera till din Playstation 4 eller Playstation 4 Pro. Men det finns en möjlighet att strömma spel till exempelvis Twitch med bild ändå.


Även om Playstation 4-serien har USB-portar – vilket rent praktiskt borde öppna för webbkamerastöd – så kan du inte ansluta någon webbkamera hur som helst. Det finns inget stöd i mjukvaran till spelkonsolerna.

Det enda sättet du kan få bild på dig själv när du strömmar spel på exempelvis Twitch via spelkonsolen är att använda Sonys egna, Playstation-specifika kamera. En funktionsmässigt sämre produkt än vad Razer och Logitech erbjuder idag, men tacksamt nog också billigare.

PlayStation Camera erbjuder en högsta upplösning på 1 280 x 800 pixlar med 60 bilder per sekund. Det finns inbyggd mikrofon och du kan använda kameran till spel som stöder Playstation VR och Move. Vad PlayStation Camera däremot inte klarar är exempelvis automatisk hantering av dåliga ljusförhållanden och bakgrundsborttagning.

Ett dyrare alternativ – inspelning över HDMI

elgato game capture hd60 s plus
Strömma dina PS4-sessioner via datorn med Elgato Game Capture HD-serien

Ett alternativ för dig som inte nöjer dig med Sonys enkla lösning är att skaffa ett inspelningskort för HDMI.


Det är en liten enheten som ansluts mellan spelkonsolen och din TV för att snappa upp bildströmmen. Den kan sedan skicka video och ljud vidare till din dator för att strömma på internet den vägen. Och då kan du använda en webbkamera till datorn för att visa ditt ansikte när du spelar.

Det finns en hel del inspelningskort att välja mellan på marknaden. Bland de mer populära tillverkarna finns Elgato med sin HD-serie.

Exempelvis Game Capture HD60 S som fungerar med inte bara Playstation 4-serien, utan även Xbox One, Xbox 360, Nintendo Wii U och fler spelkonsoler. Den här produkten klarar 1080p som bäst; vill du ha 4K är det istället Game Capture HD60 S+ som gäller.