Kan inte stänga av LED-lampan i Nest-kameror

nest cam iq indoor

Har du en Nest-kamera och undrar varför den lilla LED-lampan på fronten inte går att stänga av? Du är inte ensam om att undra; med en senare uppdatering till mjukvaran i Nest-kamerorna tog Google bort möjligheten att stänga av LED-lampan.


Varför kan jag inte stänga av LED-kampan i min Nest-kamera?

Anledningen till att du inte kan stänga av LED-lampan i din Nest-kamera handlar om integritet.

Google vill att du och alla i omgivningen tydligt förstår när Nest-kameror spelar in videor. På så vis går det inte att dölja eller missförstå när kamerorna är på.

Samma integritetslösning gäller även för smarta skärmen Nest Hub Max sen tidigare; nu gäller det alltså även för Nest-kameror.

Vilka Nest-kameror omfattas?

nest hello dorrklocka
Den lilla, gröna LED-lampan på Nest Hello går inte att stänga av.
  • Alla Nest-kameror
  • Nest Hello
  • Dropcam-enheter

Google nämner alla befintliga kameror i Nest-serien, dörrklockan Nest Hello och alla Dropcam-produkter.


Med nyare Nest-kameror och Nest Hello går LED-lampan att dimma, men inte stänga av helt. När du strömmar video blinkar lampan tydligt med ett grönt sken.

Med Dropcams får du istället ett blått sken och du kan inte dimma ljuset utan får en konstanst ljusstyrka.

Vad är problemet med att inte kunna stänga av ljuset helt?

En fördel med säkerhetskameror är att de går att gömma undan så att de är svåra att se.

Om någon gör intrång i din bostad vill du så klart att personen inte ska se och kanske förstöra eller täcka över din kamera. Då försvinner ju hela fördelen med säkerhetskameror.

Genom att blinka med ett klart grönt eller blått sken så annonserar kamerorna att de finns i rummet. Extra tydligt när det är ett mörkt ljusförhållande.

Kanske inte så smart ur ett säkerhetsperspektiv.

Ett annat problem är att Google i ett slag ändrar hur kamerorna kan användas för mängder av användare. Företagets strävan att skydda integritet blir plötsligt ett invasivt problem för många användare och potentiella köpare.

Vad är fördelarna med att inte kunna stänga av ljuset helt?

Det finns så klart en stor fördel också med Googles ändring. Och det är att det blir svårare att smyga med när Nest- och Dropcam-produkterna spelar in eller strömmar video.

Och det är här Google slår på stora trumman med förändringen. Det ska inte gå att missa när du hamnar på video, exempelvis när du besöker en person som har Nest-kameror.

Nest-apparna för Wear OS och Apple Watch är borttagna

Att inte kunna stänga av LED-lampan är bara en av flera bakslag som drabbat Nest-användarna under 2019. Under juli månad meddelades även att Nest-apparna för Wear OS och Apple Watch skulle tas bort.

Den som försöker använda någon av Nest-apparna i sin smartwatch idag får bara ett felmeddelande om att det inte går. Och att man ska avinstallera Nest-appen från enheten.

När Nest-apparna fungerade kunde man bland annat:

  • Styra Nest-termostaters måltemperatur och byta mellan lägen
  • Manuellt ändra Nest Home mellan Home och Away
  • Få aviseringar från Nest när status ändras – exempelvis om brandlarmet utlöser

Enligt Google var det bara ett litet antal användare som faktiskt nyttjade Nest-apparna i smartklockor. Här är ett uttalande från Google om saken.

We took a look at Nest app users on smart watches and found that only a small number of people were using it. Moving forward our team will spend more time focusing on delivering high quality experiences through mobile apps and voice interactions.

You will still get notifications on your watch with Nest app via your mobile device. Wear OS users can control their thermostat with the Google Assistant from any Wear OS device, check out more details here. If you’re using an Apple watch you’ll no longer be able to adjust your thermostat or change Home/Away mode from your watch. However, the actions you were able to take on your watch are all available with the Nest app (available for both Android and iOS), so you’ll still be able to control your devices on the go.

Tacksamt får man fortfarande aviseringar som tidigare, men det är alltid tråkigt när Google tar bort funktionalitet; och det händer alltför ofta.