Sämre batteritid i Android med Google Play Tjänster

google play services tjanster

Om du har en Android-telefon och märkt att batteritiden försämrats rejält så kan det vara problem med Google Play Tjänster, eller Google Play Services som det är på engelska. Här förklarar vi varför och hur du löser problemet.


Vad är Google Play Tjänster?

Google Play Tjänster är en applikation i Android. Den behövs för att du ska kunna installera nya och uppdatera befintliga applikationer i operativsystemet.

Google Play Tjänster används också för att du ska kunna synkronisera viktig data mellan din mobiltelefon och Google. Exempelvis kontakter.

Andra nyttoområden för Google Play Tjänster är möjlighet för autentisering i olika tjänster via Google, för att Android-spel ska fungera korrekt och stöd för offlinekartor i olika situationer.

Kort och enkelt – Google Play Tjänster är nödvändigt om du vill kunna göra något bra med Android och anses som en kritisk komponent i telefonen.


Du kan läsa mer om Google Play Tjänster och installera appen via Google Play Store om du behöver.

Varför tömmer Google Play Tjänster mitt batteri?

Det kan finnas flera anledningar till varför Google Play Tjänster börjar dra onödigt mycket ström.

Den senaste kända anledningen är en bugg i version 18.3.82 som gör att processer tar mer ström än nödvändigt. Det gör i sin tur att batteriet töms mycket snabbare än normalt.

Andra anledningar med versioner före och efter den ovan nämnda kan vara andra buggar, att appen har hängt sig eller andra processer som nyttjar Google Play Tjänster inte kan stängas av.

Tacksamt nog finns enkla lösningar som hjälper mot den ökade batteriförbrukningen.

Hur löser jag problemet med hög batteriförbrukning och Google Play Tjänster?

Det enklaste och rekommenderade sättet att lösa problemet med batteriförbrukningen är att uppdatera till en nyare version av Google Play Tjänster.

Det sker automatiskt när en ny version släpps, om du har automatiska uppdateringar aktiverat i Google Play Store. Alternativt kan du manuellt kolla och installera i appbutiken.

Byt till beta-versionen av Google Play Tjänster

Ett annat alternativ är att byta till en beta-version av Google Play Tjänster.

Med en beta-version får du nya testversioner före alla andra. Det betyder de senaste och mest spännande nyheterna mycket snabbare än normalt, men också högre risk för buggar och annat otyg.

Du kan byta till beta-versionen här. Och om du ångrar dig kan du bara ta bort appen och installera den vanliga igen. Så det är inga konstigheter om du vill gå tillbaka.

Töm cache och lagring för Googel Play Tjänster

Ett tredje alternativ är att tömma appens cache och lagring på telefonen.

  1. Gå till Inställningar > Appar > Google Play-tjänster
  2. Klicka på Lagring
  3. Välj ”RENSA CACHEMINNE”
  4. Därefter ”HANTERA UTRYMME” > ”RENSA ALL DATA”
  5. Klart!

Stäng av platstjänster för Google-appen

Ett annat tips är att stänga av platstjänster för Google-appen. Det gör du också via inställningarna, men tänk på att det är en temporär lösning för ett temporärt problem – och du kan stöta på en hel rad problem om du testar det här.

Som att många automatiska uppdateringar beroende på plats helt slutar fungera. Men om du inte behöver platsbestämda påminnelser, väderuppdateringar efter din position och liknande så kan det vara värt ett försök.

  1. Gå till Inställningar > Appar > Google
  2. Klicka på ”Behörigheter”
  3. Bocka av inställningen för ”Plats”
  4. Klart!

Glöm inte att aktivera platstjänster för Google-appen när problemet med Googel Play Tjänster är löst.