DJI Osmo Mobile 3 – hopfällbar gimbal för mobilen

dji osmo mobile 3

DJI Osmo Mobile 3 är en ny, uppgraderad gimbal för mobiltelefoner. Nytt med Osmo Mobile 3 är att designen är hopfällbar och att den totala storleken har blivit mindre.

Vad är DJI Osmo Mobile 3?

DJI Osmo Mobile 3 är en så kallad gimbal för mobiltelefoner. Den använder små motorer för att stabilisera mobiltelefonen när du spelar in videor.

Stabiliseringen är mycket effektivare än den interna, elektroniska stabiliseringen som många mobiltelefoner har idag. En handhållen gimbal har dessutom fler funktioner.

Du kan exempelvis säga åt Osmo Mobile 3 att följa speciella mål med hjälp av en tillhörande applikation för Android och iOS.

Viktiga specifikationer för DJI Osmo Mobile 3

EgenskaperDJI Osmo Mobile 3
Storlek utfälld285 × 125 × 103 mm
Storlek hopfälld157 × 130 × 46 mm
Vikt405 gram
ModellnamnOF100
MobilstödVikt: 200 gram (+/- 30 gram)
Tjocklek: ≤ 9.5 mm
Bredd: 62 till 88 mm
Batterikapacitet2 450 mAh
Batterityp är 18650 Li-ion
BatteritidUpp till 15 timmar
Laddningstid på 2,5 timmar
AnslutningBluetooth 5.0 (Low Energy)
App-stödDJI Mimo
För Android och iOS

Är DJI Osmo Mobile 3 enkel att använda?

Rent handhavandemässigt är DJI Osmo Mobile 3 tämligen enkel i sitt utförande.


Kontrollerna på enheten är förbättrats och är nu enklare att använda med bara en hand. Den hopfällbara konstruktionen gör allt mycket enklare att ta med på resande fot.

Det finns stöd för att använda externa mikrofoner om du vill ha bättre ljud än vad mobiltelefonen kan spela in. Och du får ungefär 15 timmars användning per laddning (som sker via USB-C).

Knapparna är enkla, praktiska och enkla att urskilja från varandra. I stort är DJI Osmo Mobile 3 väldigt simplistisk när den väl är inställda och redo.

Vad är svårt med DJI Osmo Mobile 3?

En sak du måste förstå redan från start är att det – trots en gimbal – kan vara svårt att få ett bra resultat.

Visst får du en stabiliserad bild, men det krävs ett öga för videoinspelning och övning för att få ett bra resultat i slutändan.

Precis som med vanlig stillbildsfotografering måste man lära sig att se ett resultat innan man ens tar en bild. Även grundläggande kunskap om exponering, slutartider och färger är viktiga. Med rätt inställningar blir resultatet bättre och behovet av redigering minskar i efterhand.

Så det handlar snarare om din kunskap än begränsningar kring DJI Osmo Mobile 3 som gör resultatet i slutändan.

När behöver jag en DJI Osmo Mobile 3?

DJI Osmo Mobile 3 – och alla andra handhållna gimbals – är gjorda för att stabilisera mobiltelefonen. Det gör dem till oumbärliga tillbehör när du spelar in videor.

Skillnaden mellan att bara hålla i mobiltelefonen och använda en gimbal är som natt och dag. Det går knappt att beskriva hur stor skillnad det är. Du bör prova själv eller åtminstone se en video som demonsterar gimbaleffekten.

DJI Osmo Mobile 3 kan även göra mjuka panoreringar i både sidled och höjdled.

Behöver jag en app för att använda DJI Osmo Mobile 3?

Ja, om du ska använda DJI Osmo Mobile 3 på bästa sätt måste du ha en speciell applikation från DJI. Appen heter Mimo och finns till Android och iOS.

Anledningen att du behöver Mimo är för att den är ansluten till Osmo Mobile 3. Med den styr du alla funktioner. Huvudfunktionen är ”Active Track” som aktivt följer utvalda mål.

Active Track har samma funktinalitet som finns i DJI:s mer avancerade drönare.

Appen gör också att du kan uppdatera den interna mjukvaran med buggfixar och funktioner.

Hur mycket kostar DJI Osmo Mobile 3?

Cirkapriset är 109 euro i grundutförandet. Med ett tillbehörspaket som innehåller ett stativ och en behållare kostar DJI Osmo Mobile 3 istället 129 euro.

Omräknat blir det cirka 1 159 kronor respektive 1 350 kronor, inklusive moms.

Bland de första butikerna att lista DJI Osmo Mobile 3 hittar vi Inet med ett hyggligt pris. Fler lär dyka upp inom kort.

Om du vill läsa mer om produkten för att bestämma dig kan du besöka den officiella produktsidan hos DJI.

Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO.