iPhone XR, iPhone XS & XS Max blir långsammare med iOS 13.1

apple-iphone-xs-xs-max

Om din iPhone XR, iPhone XS eller XS Max använder iOS 13.1 så har den samma prestandaminskande funktion som företagets andra telefoner.


  • Går att stänga av om du inte litar på Apples påståenden om stabilare telefoner
  • Oklart om prestandaminskningen kommer till iPhone 11-serien nästa år
  • Apple stämdes 2017 när de blev påkomna med prestandaminskande funktionen
  • Lästips: Enkelt knep ökar prestandan i din smartklocka med Wear OS

En funktion som upptäcktes 2017 och blev en enorm kontrovers för Apple. Genom att medvetet minska prestandan i företagets telefoner ville Apple minska påfrestningen på gamla batterier så att de blir stabilare och håller längre.

Men det uppskattades inte av användarna som stämde Apple kort efter upptäckten. Företaget tvingades avslöja detaljer om hur funktionen fungerade, varför den fanns i iOS och implementerade en avstängningsknapp i operativsystemet för de som inte ville använda säkerhetslösningen.

Mindre prestandapåverkan med iPhone 8, iPhone X & senare modeller

Om du faktiskt har batterisparfunktionen igång på en nyare iPhone – som iPhone 8, iPhone X eller senare – så påverkas prestandan inte lika mycket.

Anledningen är att Apple har mer avancerad övervakning som bevakar hårdvaran och minskar prestandaförlusten. Med det sagt så är den fortfarande klännbar, så helt kommer du inte undan.


I skrivande stund är det också oklart huruvida iPhone 11-serien får samma funktionalitet.

Apple har en supportsida där företaget avslöjar ett mer avancerat hanteringssystem för batteri och ström i nya iPhone-modeller. Ett system som är automatiskt och alltid fungerande; vilket är både välkomnande och lite oroväckande.

Om Apple bygger in prestandaminskande funktioner på ett sätt så att de inte kan stängas av igen – utan att berätta det – hur påverkas användarna med nya hanteringssystemet?

Bara Apple som sänker prestandan i sina mobiltelefoner

När Apple blev påkommen med sina prestandapåhitt var det flera andra tillverkare som pekade finger och nära hånade Apple. De höll minsann inte på med sådana grejer i sina mobiltelefoner.

HTC, LG, Motorola och Samsung gick alla ut med officiella meddelanden om att deras mobiltelefoner inte påverkas på samma sätt som Apples när de blir äldre.

Och vi vet idag att batterier som är äldre inte har samma kapacitet som tidigare. De blir sämre, de blir långsammare och är känsligare för snabba påfrestningar; exempelvis när man startar ett spel och processorn måste gå från 10 till 90 procents prestanda på under sekunden.

Men det är knappast så illa att tillverkarna behöver sänka prestandan för det. Om man inte heter Apple så klart.