Därför ska du INTE uppdatera till iOS 13 om du spelar Fortnite & PUBG

Fortnite iOS

Apple har nyligen släppt iOS 13 till miljontals iPhone-enheter världen över. Och lanseringen är minst sagt krånglig för många. Om du har en iPhone så bör du vänta till iOS 13.1 istället.


  • Många problem är lösta med iOS 13.1 som släpps i september
  • Störande textredigeringsruta visas i Fortnite och PUBG
  • Apple har inte bekräftat någon officiell lösning – fix märkbar i iOS 13.1
  • Lästips: Google Nest Mini bekräftas av amerikanska FCC

När Apple släpper en uppdatering till iOS är det miljontals användare världen över som omedelbart installerar den på sina enheter.

Och vi förstår dem – många är det som direkt vill ha allt nytt och roligt som introduceras med varje, ny iOS-version.

Men med senaste iOS 13 är det inte fullt lika roligt att ta del av allt nytt, för den här versionen är minst sagt problematisk. Buggar och annat otyg ställer till det för många och vår rekommendation är att du väntar lite.

iOS 13 ställer till det för Fortnite och PUBG

Två spel som är speciellt drabbade av iOS 13 är Fortnite och PUBG.


Direkt efter lanseringen av iOS 13 rapporterade många användare att båda spelen inte fungerar lika bra som med iOS 12.4 på grund av bristande geststyrning.

Anledningen är att Apple har ändrat hur geststyrning fungerar med iOS 13. Mer specifikt är det en ny gest med tre fingrar för smartare textredigering som är problemet.

I både Fortnite och PUBG används två fingrar på skärmen för att styra karaktärerna. Och med ett tredje finger kontrolleras kamerans rörelser, sikta och andra händelser.

Tråkigt nog gör trefingersanvändningen i spelen att iOS visar en ny textredigeringsbar i tid och otid. Och det är knappast något man har tid att svepa bort när kulorna viner kring öronen.

Spelutvecklarna reagerar på problemet med iOS 13

Både Epic Games och PUBG Mobile har reagerat på uppgifterna om att iOS 13 inte fungerar bra med deras spel.

De rekommenderar att användarna inte uppdaterar till iOS 13, utan istället avvaktar kommande iOS 13.1. Anledningen är enkel – iOS 13.1 har inte samma problem med trefingergester.

We are aware of an issue for players who upgraded to iOS 13.0, where touching the screen with 3 fingers will trigger an iOS function and interrupt the game.

We have already raised the issue with Apple, and we will continue working with them to resolve the issue. We suggest players who play the game with 3 or more fingers do not upgrade to iOS 13.0 until this issue is resolved.

Thank you for your understanding.

PUBG MOBILE Team

Användare som installerat beta-versionen av iOS 13.1 noterar att problemet inte visar sig; vilket sannolikt betyder att Apple snabbt agerat på tidigare uppgifter om att gester med tre fingrar inte går ihop med vissa spel.

Exakta lösningen från Apples sida är inte känd eftersom företaget inte bekräftat något. En teori är att textredigeringsbaren endast visas om man har en textruta markerad i iOS 13.1. Men om det är så återstår att se.

Bara ett av många problem med iOS 13

Apple har en sällsynt dålig lansering med iOS 13. Visst har företaget släppt en hel del otrevliga buggar med tidigare lanseringar, men den färdiga versionen av iOS 13 känns så instabil att den borde vara en beta.

Exempelvis finns en känd sårbarhet som gör att hackare kan ta sig förbi låsskärmen med enkla medel för att se din kontaktlista; inte speciellt bra om man som Apple försöker visa sig som ett integritetsskyddande alternativ bredvid de många Android-tillverkarna.