iPhone SE 4 med Apples egna 5G-modem på gång

iPhone SE 2022
Foto: Apple

Trots ihärdiga rykten om att Apple har avbrutit arbetet på fjärde generationenes iPhone SE så pratas det nu om att en ny modell trots allt är på gång. Och inte bara det – den kan använda Apples egenutvecklade 5G-modem.

Det är analytikern och Apple-kännaren Ming-Chi Kuo som går ut med nyheten om att iPhone SE 4 faktiskt är under utveckling just nu. Detta trots att Kuo för några månader själv sade att modellen hade lagts ner av Cupertino-företaget.

Största nyheten kring iPhone SE 4 är att modellen väntas använda Apples egna 5G-modem. Ett modem som utvecklats för att Apple vill göra sig mindre beroende av sin kretskonkurrent. Kretsen är enligt Kuo tillverkad med en 4nm-process och har idag stöd för Sub-6GHz. Stöd för snabbare mmWave finns alltså inte på plats.

iPhone 14 Pro Max
Foto: Victor Serban, Unsplash

Räkna INTE med Apples 5G-modem i iPhone 15-serien

När Apple presenterar iPhone 15-serien senare under 2023 så ska du inte räkna med att företagets egna 5G-modem används i mobiltelefonerna. Kretsen är helt enkelt för ny och obeprövad för att få den äran. Istället tror man att det är Qualcomm som – åter igen – står för radiomodemet.

Massproduktionen av iPhone SE 4 väntas dra igång under första halvan av 2023. När modellen kan släppas återstår att se.

Om Apple får de framgångar med egna 5G-modemet som de hoppas på så kan det betyda stora problem för Qualcomm. Apple använder nämligen Qualcomm-baserade radiomodem i Watch-serien och iPad-serien idag. En övergång till egenutvecklade 5G-modem betyder minskad försäljning för Qualcomm – och det kan slå hårt.

Det svänger snabbt inom teknikvärlden och alla rykten om Apples produkter ska alltid tas med en enorm nypa salt. Speciellt när det kommer från analytiker som gissar till vänster och höger. Ming-Chi Kuo har dock ett bra rykte om sig med sina träffsäkra förutsägelser, och vi håller tummarna att han har helt rätt den här gången.

Via Ghacks

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.