iPhone 8, iPhone 8 Plus & iPhone X får INTE iOS 17

Apple iOS 17

När iOS 17 släpps under hösten 2023 så introduceras många stora och spännande nyheter. Men bara för de senaste mobiltelefonerna från Apple. Om du har en iPhone 8, iPhone 8 Plus eller iPhone X så måste du köpa en ny telefon för att ta del av allt nytt.

Faktum är att det inte ens räcker med en iPhone 12 om du vill ha allt som iOS 17 har att erbjuda. För vissa funktioner krävs Pro-versionerna av iPhone 12, 13 eller 14 – så du med den billigaste modeller faller till viss del i kylan hos Apple även med en nyare telefon.

Apple iOS 17

Vilka iPhones får iOS 17?

  • iPhone 14, 14 Plus, 14 Pro, 14 Pro Max
  • iPhone 13, 13 mini, 13 Pro, 13 Pro Max
  • iPhone 12, 12 mini, 12 Pro, 12 Pro Max
  • iPhone 11, 11 Pro, 11 Pro Max
  • iPhone Xs, Xs Max, Xr
  • iPhone SE (andra generationen och nyare)

iPhone 12 eller senare behövs för det här

Om du har en iPhone 12 eller nyare mobiltelefon så får du nästan alla nyheter som iOS 17 har att erbjuda. Bland annat stöds de förbättrade autocorrect-funktionerna till tangentbordet för iOS.

Men du får inte allt. Det finns en funktion som heter ”Point and Speak” som endast finns till iPhone 12 Pro och dess jämlikar i iPhone 13– och iPhone 14-serien.

Med Point and Speak kan personer med funktionsnedsättning för ögonen interagera med text i omgivningen på ett helt nytt sätt.

iPhone Xs får merparten av alla nyheter

Om du har en iPhone Xs eller nyare så får du åtminstone merparten av alla nyheter som iOS 17 erbjuder. Det är bara ett litet antal optimeringar och funktioner som faller utanför ramen för vad din telefon klarar.

Har du inte problem med ögonen så klarar du dig utan Point and Speak, och om du vill ha ett bättre tangentbord så kan du byta till Microsoft SwiftKey eller Google Gboard via en app från App Store.

iOS 17 behövs för Apple Vision Pro

Om du planerar att använda din iPhone med det nya AR/VR-headsetet Vision Pro så behöver mobiltelefonen använda iOS 17.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.