Apple introducerar Optic ID med Vision Pro

Optic ID Vision Pro Apple

Apple Vision Pro introducerar en ny säkerhetsteknik för användarauktorisering. Tekniken heter ”Optic ID” och den kompletterar befintliga Face ID och Touch ID som bland annat finns i iPhone-telefonerna idag.

Med Optic ID används LED-belysning för att läsa dina ögons iris. När du registrerar dig som användare första gången så skapar Vision Pro en mycket detaljerad karta över dina ögons uppbyggnad som sedan lagras i en så kallad ”Secure Enclave”.

Kartan fungerar på samma sätt som Face ID. Ljusexponeringen av dina ögons iris belyser alla detaljer som behövs för att identifiera dig som användare. Tekniken är så precis att Vision Pro ser skillnaden även om du har en identisk tvilling (om vi ska tro Apple vill säga).

En detaljerad genomgång av Vision Pro av The Verge.

Precis som med Apples andra säkerhetstekniker som använder biometriska drag så stannar informationen lokalt på enheten. Inget skickas till Apples servrar och företagets tekniker kan inte hämta ut någon data från din Secure Enclave ens om du ber snällt.

Anledningen till att tekniken bakom Optic ID fungerar har med de högupplösta, närsittande kamerorna på AR/VR-headsetets insida att göra. Idag finns inte någon liknande teknik för iPhone eller iPad, men det vore inte orimligt att Apple arbetar på Optic ID även för telefoner och surfplattor.

Läs mer om Vision Pro och se aktuella priser på Prisjakt här.

Via: The Verge

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.