iPhone 7 32 GB är åtta gånger långsammare än iPhone 7 256 GB

Apple iPhone 7

Visste du att din iPhone 7 kan vara hela åtta gånger långsammare än din kamrats? Enligt tester är minnena som används för lagringen i 32 GB-varianten av iPhone 7 extremt långsamma jämfört med minnena i de större modellerna.


Om testarna stämmer är det säkert en del som reagerar kraftigt över så stora skillnader i hårdvaran. När man köper en iPhone 7 — avsett variant — ska man kunna vara säker på att det enda som skiljer dem åt är mängden lagringsutrymme. Inte att den ena telefonen är betydligt snabbare än den andra.

Tyvärr är så inte fallet med iPhone 7 — eller någon annan telefon med storleksskillnad på utrymmet (läs längre ner om varför). När webbsajten Unbox Therapy med Lewis Hilsenteger i spetsen testar de tre varianterna av senaste mobiltelefonen är skillnaderna minst sagt påtagliga.

Läshastigheten uppmättes till 686 MB/s respektive 856 MB/s för 32- och 256 GB-varianterna. Så långt vågar vi påstå att det är acceptabla skillnader då större minneskretsar alltid är något snabbare än mindre, det gäller även ssd-diskar och är helt normalt. Skrivhastigheten däremot är totalt ur spår.

Unbox Therapy skriver på sin webbsajt att iPhone 7 32 GB nådde låga 42 MB/s vid skrivning, vilket kan jämföras med 341 MB/s för iPhone 7 256 GB. Hela åtta gånger högre hastighet på den större modellen alltså och det är långt utanför det normala. Tittar vi på varianten med 128 GB är denna inte påverkad av någon extrem hastighetsminskning.Lästips: iPhone 7 Plus ger missljud när den belastas — kan vara problem med processorn


Så hur kommer då skillnaden att märkas i vardagligt bruk? Med stor sannolikhet lär skillnaden faktiskt inte märkas överhuvudtaget. Det är först när du försöker ladda över stora filer från exempelvis en PC till telefonen som det lär märkas. Och tester representerar inte alltid verkligen som den märks.

Om vi slutligen ska gå in på anledningen till att det är en faktisk hastighetsskillnad kan nämnas att ju mer NAND-minne (till en gräns) som används desto snabbare prestanda. Detta då fler minnen ansluts parallellt till styrkretsen som hanterar minnet, och fler parallella arbeten som kan göras samtidigt betyder logiskt nog att mer kan göras på kortare tid.

Ska du då lämna tillbaka din 32 GB-variant och skaffa en med större utrymme? Absolut! Om du behöver mer utrymme. Inte för att modellen är snabbare. Gnissla lite tänder över att du inte köpte den större modellen och bli sen genast glad för att din är billigare. Du märker ingen praktisk skillnad och spara lite pengar i processen. Bra, eller hur?