Facebook censurerar Cancerfondens viktiga budskap — får inte visa video om hur man undersöker bröst

Facebook Logo 950x500

Det skulle inte vara första gången Facebook tar bort viktig information från sin webbsajten, men att gå efter Cancerfonden och tvinga bort en video som visar hur man undersöker sina bröst — det är inte minst sagt förbryllande.


Vi vet sen tidigare att Facebook är mycket aggressiva i sin jakt på material som kan visa minsta lilla nakenhet. Och att det ibland kan gå ruskigt fel när de försöker upprätthålla sin snedvridna bild av vad som är sunt och friskt att visa på ett socialt nätverk.

Ta bara när Facebook tog bort den ikoniska bilden från Vietnamkriget med nakna flickan som i panik springer längs en väg. När den norske författaren Tom Egeland, som lade ut den borttagna bilden, klagade fick han se sitt konto nerstängt som svar. Något som chefredaktören Espen Egil Hansen kraftfullt opponerade sig emot i ett personligt brev till Mark Zuckerberg och som han kallade censur av högsta grad.

I det fallet backade Facebook och återställde inte bara kontot utan även bilden, komplett med en liten ursäkt som plåster på såren. Om vi får se samma svans mellan benen gällande Cancerfonden återstår att se, men tydligt är att sajten inte uppskattar vad de kallar “marknadsföring av vuxenprodukter”.

Seriöst Facebook? Det handlar alltså om en instruktionsvideo där betraktaren kan lära sig mer om hur man undersöker bröst för att hitta tecken på cancer. Det finns inga bilder på riktiga bröst i videon då den redigerats noga för att följa Facebooks regelverk, men det verkar inte ha varit tillräckligt.Lästips: Facebook visar annonser som inte kan blockeras


Cancerfondens kommunikationschef Lena Biörnstad säger till Aftonbladet att det är viktig medicinsk information och ett av deras [Cancerfondens] viktigaste uppdrag i form av upplysning om hur man hittar cancer. Hon säger sig också vara helt oförstående till varför Facebook valt att ta bort materialet.

Det är direkt pinsamt av Facebook att inte förstå värdet av den information som Cancerfonden försöker nå ut med till kvinnor runt om i Sverige. Frågan är om det är en maskin som tolkat materialet eller om någon faktiskt har tittat med riktiga ögon på det. Oavsett så hoppas vi verkligen att Facebook återställer videon och med det tar sitt förnuft till fånga.

Riktigt dåligt Facebook. Riktigt, riktigt dåligt gjort.