iPhone 16 får nya AI-funktioner – men inte mer RAM-minne

Apple iPhone 15 Pro Max

Apple har länge varit restriktiva med hur mycket lagringsutrymme och RAM-minne som iPhone-telefonerna får. Och med iPhone 16-serien kan vi inte räkna med några förbättringar på den punkten.

Enligt nya uppgifter från tillverkningsindustrin kommer Apple att hålla iPhone 16 på en fortsatt låg nivå med RAM-minne. Anledningen ska vara nya genombrott inom AI som gör att mer minne inte behövs.

Effektivare datahantering med artificiell intelligens

Mobiltelefonerna kommer helt enkelt att utföra beräkningar och datahantering mer effektivt med iPhone 16 och den systemkrets som Apple utvecklat för serien. Det ska betyda att data som skyfflas in i RAM-minnet inte ökar, utan görs smartare med minst samma hastighet och effektivitet.

Med iPhone 15-serien får du upp till 6 GB RAM-minne vilket är en jämförelsevis liten mängd bredvid många Android-telefoner som har 12 GB, 16 GB eller 24 GB RAM idag. Anledningen till den mindre mängden är att Apple är övertygade om att mer än så inte behövs. Och att iPhone-telefonerna ändå gör ett bättre jobb än Android-telefonerna.

Eller så är Apple bara notoriskt snåla och medvetet håller ner mängden RAM-minne för att kunna öka sina marginaler mot konsumenterna. Vem vet?

Nya AI-tjänst inbyggd i iOS 18

Apple väntas släppa en egen, generativ AI-tjänst som körs helt på iPhone 16 tack vare de nya, innovativa tekniker som introduceras med serien. Idag ligger kravet på dessa tjänster kring 12 till 20 GB med RAM-minne – frågan är vad Apple har gjort för att dra ner det kravet till hälften.

Enligt en forskningsrapport från Apple har bolagets tekniker hittat en metod för att köra så kallade ”LLMs” direkt på mobila enheter med begränsade resurser. Genom att använda flash-minnet i telefonerna (alltså lagringsutrymmet) kan tjänster som ChatGPT köras utan att belasta RAM-minnet.

Vi tror att Apple GPT, eller vad AI-tjänsten må heta, kommer att introduceras med iOS 18 eller en stor uppdatering till nya versionen. Den stora frågan är om Apple kommer artt begränsa GPT-tjänsten till iPhone 16; nästa stora fråga är om de i så fall begränsar för att hårdvaran tvingar dem till det eller för att försöka öka försäljningen av iPhone 16-serien.

iPhone 16 släpps sent 2024

Det har pratats om att iPhone 16-serien inte kommer att erbjuda några större nyheter. Att vi ska se det mer som en mindre uppgradering kring hårdvaran, men att mjukvaran blir desto mer effektiv.

Huruvida det stämmer eller inte återstår att se. Den stora nyheten kommer att vara iOS 18 i samarbete med den nya systemkretsen som vi tror är uppgraderad specifikt för AI-beräkningar. En krets som uppenbarligen inte finns i gamla iPhone-modeller som därmed blir utan de många AI-nyheterna.

Med smartare och mer effektiv artificiell i mjukvaran skulle prestandan kunna öka med upp till 5x för CPU och upp till 25x för GPU. Det säger Chris Smith i en artikel på BGR. Vi tror det när vi ser det så klart, men det är en lockande framtid som öppnar för många nya användningsområden för nästa generations mobiltelefoner.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.