Apple får inte laga Watch Series-klockorna (Series 6 och nyare)

Apple Watch Series 9

Om du har en Watch Series 6 eller nyare är risken att Apple inte får laga den. Anledningen är en pågående stämning mot bolaget som dessutom tvingat Apple att sluta sälja Watch Series 9 och Watch Ultra 2 i USA.

Därför säljer inte Apple nya Watch Series 9 eller Ultra 2

Apple påstås ha brutit mot minst två patent som rör sensorn för mätning av syrenivån i blodet.

Företaget Masimo vände sig till amerikansk domstol för att stoppa försäljningen och hitta en överenskommelse med Apple, vilket tvingade bort smartklockorna från marknaden tills en lösning är hittad.

Eftersom stämningen bara har lämnats in till amerikansk domstol så påverkas inte övriga marknader. Du kan fortfarande köpa en Watch Series 9 eller Watch Ultra 2 i Sverige.

Får inte laga Watch-modeller med syrenivåsensor

Den som har en Apple Watch med sensor för att mäta syrenivån i blodet kan inte räkna med att tillverkaren lagar smartklockan om den går sönder.

Enligt Mark Gurman på Bloomberg har Apple gått ut med beskedet till sina anställda att man ”inte kan ersätta Watch Series 6 eller nyare utan garanti”. Det gäller oavsett om syrenivåsensorn påverkas eller inte.

Den som däremot har en Watch Series 6 eller nyare med tillhörande Apple+ klarar sig utan problemet. Här tillåts Apple laga eller helt ersätta klockan om det behövs.

Svenska konsumenter påverkas inte – än

Just nu gäller reparations- och ersättningsproblemen bara amerikanska användare.

Här i Sverige är det inga konstigheter att lämna in en trasig Apple Watch och få hjälp – åtminstone just nu.

Exakt vad som händer för Apples smarta klockor i framtiden vet vi inte. Men det är inte någon högoddsare om Apple kastar mängder av advokater och ingenjörer på problemet för att säkra framtiden för Watch-serien.

Varje dag som Watch Series 9 och Watch Ultra 2 inte finns i butik kostar Apple pengar. Att marginalerna minskar är oacceptabelt för ett bolag som Apple som måste driva intäkter åt investerarna.

Räkna med att Watch Series 9 och Watch Ultra 2 finns att köpa i butik inom kort igen.

Via Macworld

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.