iPhone 12 får snabbare autofokus – 2022 års iPhones kan få teleskoplins

apple iphone 11 pro

Det ryktas mycket om de kommande iPhone-modellerna från Apple just nu. Både om de telefoner som släpps under 2020 och kommande för 2022. Och det är minst sagt intressanta saker på gång.


Den första nyheten är om iPhone 12 som släpps under hösten 2020. Mer specifikt handlar det om kamerornas autofokus som sägs vara mycket snabbare än vad de i iPhone 11 och äldre modeller klarar.

Det betyder att kamerorna kan hitta rätt fokuspunkt i en scen och ta en bild på kortare tid än tidigare. Det ska även betyda att rörliga objekt kan följas mer korrekt än tidigare.

Det finns några tänkbara anledningar till varför det här ryktet kan vara sant. En sådan är en snabbare Apple A14 Bionic-processor, förbättrad linskonstruktion för kamerorna och smartare algoritmer till kamerorna. Det pratas även om att Apple byter ut fokusmotorn i kamerorna med iPhone 12.

Enligt andra uppgifter kan Apple använda sig av två nya linstillverkare för iPhone 12 – Semco och Sunny Optical. Uppgifter pekar på att Semco kommer att förse Apple med en ny sorts motor för autofokusen, och den ska vara snabbare och mer tillförlitlig än tidigare varianter.


Teleskoplins i iPhone 14

En mer intressant nyhet kan vara att iPhone 14 (som släpps 2022) kan använda en nyutvecklad teleskoplins från Semco. Alltså samma bolag som levererar fokusmotorer till kamerorna i iPhone 12.

Det är bara ett fåtal mobiltelefoner på marknaden som använder teleskoplinser idag.

Bland annat hittar vi modeller i Huawei P-serien, Samsung Galaxy S20 Ultra har en teleskoplins och även Oppo Find X2 Pro. Fördelen med den här linstypen är att du får bättre, optisk zoom av högre bildkvalitet.

Det är så klart omöjligt att säga idag vad iPhone 14 kommer att husera. Först ska iPhone 12 landa på marknaden och under nästa år iPhone 13. Mycket kan hända tills dess, så ta allt ovanstående med en stor nypa salt.