Här är nya Oculus Quest – VR-headsetet kan släppas 2020

oculus quest lackt bild 2020
Twitter © WalkingCat

Facebook arbetar på en ny modell av VR-headsetet Oculus Quest. Det handlar om små förbättringar jämfört med den befintliga modellen. Har du redan en Oculus Quest lär det finns få anledningar att köpa nya när den släpps.


Det handlar om en bild som läckt ut på internet och som sägs visa nya, förbättrade Oculus Quest. Enligt uppgift är det ett VR-headset med små förbättringar jämfört med dagens modell. Designen har slimmats lite och andra optimeringar på sina håll.

Det verkar alltså som att Facebook inte vill göra några radikala förändringar. Istället fortsätter man på samma, inrutade bana för Oculus Quest-serien som tidigare. Vilket är förutsägbart ur en ekonomisk vinkel, men också mycket tråkigt.

Vad vi kan utläsa från bilden som läckt är följande:

  • Designen har blivit lite tunnare och lättare än dagens Oculus Quest
  • Huvudremmarna har justerats för att vara mindre utmärkande
  • Kamerorna på VR-headsetet har fått ändrad placering

En anledning till att kamerorna har justerats kan vara att försöka bredda synvinkeln. De två sidokamerorna har nämligen flyttats ännu närmare sin respektive kant på sidorna.


En mindre positiv detalj som uppdagats om nya Oculus Quest är att det inte finns någon IPD-justering. Det betyder att du inte längre kan finjustera för avståendet mellan dina pupiller, vilket i sin tur ökar risken för ansträngda ögon och huvudvärk.

IPD-justeringen togs initialt bort med VR-headsetet Rift S och det har varit en kritiserad lösning. Huruvida Facebook gör samma sak med Oculus Quest återstår att se (men vi hoppas verkligen inte det).

Idag saknas trovärdiga specifikationer för kommande Oculus Quest. Det finns många detaljer som är oklara och det är inte ens säkert att bilden i fråga är äkta.