Corning Gorilla Glass Victus – nytt skyddsglas till din mobiltelefon och surfplatta

corning logo 2020

Corning har presenterat nya generationens skyddsglas för mobiltelefoner och surfplattor – Gorilla Glass Victus. Det nya glaset är tåligare mot slag och stötar, samt förbättrar repskyddet rejält.


Enligt Corning har Gorilla Glass Victus upp till dubbla reptålighet jämfört med Gorilla Glass 6. Fyra gånger tåligare än konkurrerande skyddsglas från andra tillverkare. Och Cornings egna tester indikerar att mobiltelefoner med Gorilla Glass Victus ska klara fall från upp till två meters höjd.

Nämnvärt här är att Gorilla Glass 6 ”bara” ska klara upp till 1,6 meters tapp, så det är en märkbar skillnad. Ännu bättre är det jämfört med Gorilla Glass 5 som stannar på betydligt sämre 1,2 meter.

Corning säger i ett pressmeddelande att Gorilla Glass Victus ska klara upp till 20 tapp från en meters höjd. Gorilla Glass 6 stannar på 15 tapp.

Hur bra skyddet är i praktiken när miljontals mobilanvändare får skyddsglaset i sina telefoner återstår att se. Sannolikheten att någon med Gorilla Glass 6 tappar sin mobiltelefon mot asfalet eller betong 19 gånger utan att den går sönder låter inte helt troligt.


Gorilla Glass Victus står inte emot alla skador

Och Corning vet att inte påstå att deras skyddsglas skulle vara det ultimata skyddet som står emot alla former av skador.

När webbsajten The Verge frågar huruvida Gorilla Glass Victus står emot sand, metall, smuts och annat som kan repa glaset när mobiltelefonen i vanliga fickor så säger Cornings Jaymin Amin att det alltid finns risk för skador, men att nya skyddsglaset minskar riskerna dramatiskt.

Först ut att använda Gorilla Glass Victus är sydkoreanska tillverkaren Samsung.

I skrivande stund vet vi inte vilka modeller som omfattas. Det vore rimligt att anta att Galaxy S30 som kommer runt februari/mars 2021 har Gorilla Glass Victus. Galaxy Note 11 däremot som kommer hösten 2020 är inte lika säker.

Oklart om Gorilla Glass Victus ökar kostnaden för användarna

Corning har bekräftat att Gorilla Glass Victus får ett premiumpris, men säger samtidigt att de räknar med lägre kostnader för tillverkarna i slutändan. Anledningen är färre antal repade skärmar i fabrikerna. Precis som med den påstådda tåligheten så är det något vi får avvakta och se om det stämmer.

Eftersom Gorilla Glass Victus väntas ha ett högre pris än Gorilla Glass 6 så är frågan om mobiltillverkarna lägger den kostnaden på slutkonsumenten.

Oavsetts hur bra det nya skyddsglaset faktiskt är så rekommenderar vi ändå att du skaffar ett bra extraskydd till din mobiltelefon eller surfplatta. Och ett heltäckande skal för extra stöttålighet. Det är i princip ofrånkomligt att repor dyker upp på skärmen och det är bättre att köpa ett nytt extraglas än att byta skärmen på telefonen eller surfplattan, eller hur?