iPadOS 14 har bättre stöd för datormöss & styrplattor

apple ipados pencil 2019

Apple släpper iPadOS 14 senare under hösten 2020 – och när versionen släpps är det med utökat stöd för muspekare och styrplattor. Det avslöjar webbsajten 9to5mac som fått exklusiva uppgifter.


Med iPadOS 13 släppte Apple en av sina största uppdateringar någonsin till företagets surfplattor i iPad-serien.

Bland de mer uppmärksammade, men också bäst dolda, funktionerna introducerades stöd för anslutning av en datormus. En funktion som länge varit hett efterlängtad – och som med iPadOS 14 blir ännu bättre.

Enligt webbsajten 9to5mac utökas stödet för både datormöss och styrplattor med iPadOS 14. Här är några nyheter som förväntas:

  • Muspekaren ändrar form till en hand när du rör den ovanför en klickbar länk
  • Muspekaren syns inte när datormusen inte används
  • Stöd för ”högerklicka” med styrplattor (klicka med två fingrar samtidigt)
  • Stöd för haptisk återkoppling vid klick

Vad är haptisk återkoppling?
Haptisk återkoppling är fysisk kommunikation med användare. I mobila sammanhang handlar det främst om vibrationer som indikerar olika saker när du gör något. Exempelvis en snabb vibration för knapptryck och två långa när mobiltelefonen startar om.


Sedan tidigare pratas det även om att Apple arbetar på ett nytt tangentbord för iPad Pro-serien. Ett tangentbord med inbyggd styrplatta som drar nytta av alla nya funktioner i iPadOS 14.

Det är sannolikt att Apples årliga sommarevenemang WWDC visar både iPadOS 14 och iOS 14, men någon skarp lansering är inte att vänta förrän kring höstmånaderna.