iOS 17 kan tillåta innehåll utanför App Store

iPhone 14 Pro Max
Foto: Victor Serban, Unsplash

Apple är under press från EU att öppna upp sitt ekosystem och tillåta sideloading, vilket innebär att användare kan installera applikationer från andra butiker än App Store.

Tidigare har användare av iOS varit tvungna att använda App Store för att installera nya applikationer. EU:s lagpaket Digital Markets Act kräver att Apple släpper in andra applikationsbutiker – vilket Apple kraftfullt motarbetat.

Lästips: Källa: Interaktiva widgets med iOS 17

Det verkar dock som att Cupertino-företaget förbereder sig på att tillåta åtminstone begränsad installation av appar som kommer utanför App Store.

Enligt uppgift jobbar Apple för tillfället på att bygga grundstöd för installation från alternativa applikationsbutiker i iOS 17. Det är dock oklart om sideloading kommer att finnas tillgängligt redan från start när den stora iOS-uppdateringen släpps senare i höst.

Och det kan ta tid innan systemet är helt på plats. Apple har inte bråttom då de har till 2024 på sig enligt EU:s direktiv. Tim Cook har tidigare uttalat sig om att sideloading ökar säkerhetsrisken och integritetsbekymren, vilket gör att Apple inte vill öppna upp för denna möjlighet.

Mer troligt så handlar det om att Apple är rädd att förlora sen stor del av intäkterna som trots allt kommer från App Store.

Lästips: iPhone-modellerna som får iOS 17 (hela listan)

Apple kommer att presentera nyheter om iOS 17 under sin konferens WWDC den 5 juni.

Via Bloomberg, Mark Gurman

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.