iOS 16.5: Batteriet tar slut fort för många

iOS 16

Stor kritik riktas mot Apple efter rapporter om att iOS 16.5 dränerar mobiltelefonernas batteri mycket fortare än vanligt. Här är vad vi vet om problemet idag.

Uppdateringen med iOS 16.5 släpptes den 18 maj och nästan omedelbart höjdes en del röster som undrade varför deras mobiltelefoner plötsligt tömdes mycket snabbare på batteri.

I vissa fall märks nästan ingen skillnad alls mot tidigare, men för ett litet antal iPhone-användare så dränerades batteriet på bara några timmar. För somliga med den mycket otrevliga upptäckten att laddningen av batteriet dessutom var superlångsam.

Enligt webbsajten TechRadar så har det rapporterats om iPhones som tagit hela tre timmar (!) att ladda fullt.

Lästips: Dyrare att byta batteriet i din iPhone – Apple chockhöjer priset

Det är fullt förståligt att många är arga, men för merparten av de drabbade så kommer problemet lösa sig själv.

Din telefon är (sannolikt) inte sönder

Det är högst troligt att din mobiltelefon inte är sönder på något vis. Eller, åtminstone att uppdateringen till iOS 16.5 inte har tagit sönder något.

Det är fullt normalt att en stor uppdatering påverkar batteritiden de första dagarna. Anledningen är att Apple gör större justeringar i iOS som gör att operativsystemet måste kalibrera sig själv igen med din telefon, vilket tar några dagar.

Filer måste omindexeras och speciellt om du har hundratals appar så blir det snabbt tidskrävande.

Lästips: Så snabbt laddas batteriet i din iPhone 14

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.