iOS 12 på hälften av alla iOS-enheter

apple-ios-12

När Apple släppt iOS 12 var adoptionen hos användarna långsammare jämfört med när iOS 11 släpptes. Nu verkar det dock som att nya versionen har tagit fart – och finns på 50 procent av alla iOS-enheter som stöder versionen.


Milstolpen på 50 procent av alla iOS-enheter passerades den 10 oktober 2018 enligt officiella siffror från Apple. Samtidigt är iOS 12 på 53 procent av alla iOS-enheter som släpptes under de senaste fyra åren.

Om du fortfarande använder iOS 11 landar du inom de 39 procent som gör det. Alla äldre versioner av iOS är därefter samlade inom resterande 11 procent av användarna.

De som kör iOS 10 eller äldre gör det sannolikt för att enheten inte stöder nyare iOS-versioner än så. De är alltså helt låsta till ett utdaterat operativsystem som inte längre får uppdateringar.

Android hamnar långt efter i adoptionen av nya versioner

Om vi jämför iOS med Android så är den senare ett komplicerat, fragmenterat versionskaos.


Enligt statistikfirman Statcounter har Android 8.0 och 8.1 bara en andel på 21,03 procent av alla Android-versioner i september 2018. Det kan jämföras med iOS 11 som nådde 85 procent strax före lanseringen av iOS 12. I skrivande stund finns inga siffror för senaste Android 9.0.

Apple har det mycket lättare för att sprida nya iOS-versioner eftersom företaget kontrollerar hela produktkedjan, från hårdvara till mjukvara. Google däremot har tusentals produkter och hundratals tillverkare att ta hänsyn till, och alla kan inte eller vill inte släppa uppdateringar till sina telefoner.

Du kan läsa mer om de senaste siffrorna kring iOS på Apples officiella sida.