Installera appar utanför App Store på iOS – snart kan du

ios 16

Apple kan öppna för så kallade ”sideloading” av appar på iOS och iPadOS. Anledningen är att EU kräver det via besluten som följer med Digital Markets Act (DMA).

Det är Apple-kännaren och analytikern Mark Gurman som avslöjade uppgiften om sideloading av appar på iOS. Enlig Gurman kan det börja gälla redan under första halvan av 2024.

Apple kan tvingas öppna sitt ekosystem

Som de flesta nog vet är iOS extremt hårt inlåst till att bara kunna installera appar från App Store. Om Apple öppnar upp iOS betyder det att fler appbutiker kan få ett fotfäste inom det extremt hårt kontrollerade ekosystemet.

Apple är minst sagt missnöjda och kritiserar öppet att EU tvingar dem att öppna upp iOS för appar som installeras utanför App Store. Enligt Tim Cook är det en säkerhetsrisk. Och vi är benägna att hålla med om det. Men det är inte allt.

Det finns något mycket värre vid horisonten som Apple helst inte vill prata. Något som Tim Cook och Apple är mest rädd för av allt – risken att tappa kontrollen över sin produkt och därmed minska marginalerna.

Apple vill helt enkelt inte att något ska komma in som en kil mellan dem och deras intäkter.

USB-C med iPhone 15 är sämre än iPhone 15 Pro

I fallet med sideloading på iOS så lär Apple hitta sätt att dra in sina pengar oavsett var apparna kommer ifrån, det kan vi vara helt säkra på. Men att komma undan EU:s ändringar gör Apple inte, och det är inte första gången det sker.

Övergången från Lightning-kontakten till USB-C är inget som Apple valt att göra själva. Det är EU som tvingar bolaget att gå över till kontakten. Och som svar har Apple valt att göra upplevelsen med USB-C mycket sämre om du köper någon av de billigare modellerna.

Viktigt att tänka på om sideloading av appar. Hur implementationen än kommer att se ut så kan du inte räkna med att det blir hur enkelt som helst. Apple lär ha restriktioner på plats som gör det mycket svårare och krångligare än via App Store.

Mer information följer.

Via Neowin

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.