Dyra hotet från Tesla om du köper en Cybertruck

Tesla Cybertruck

Tesla hotar att stämma kunder som säljer sin Cybertruck under första ägandeåret. Och det kan bli ruskigt dyrt för den som drabbas av bilföretagets vrede.

Kan kosta dig 50 000 USD

En klausul i köpeavtalet säger att Tesla måste ge sitt tillstånd innan ägaren säljer sin Cybertruck vidare första året. Den som försöker sälja sin bil utan tillståndet kan bli krävd på upp till 50 000 USD eller vinsten från försäljningen.

Det betyder att den som hamnar på Teslas svarta lista riskerar att få betala mer än en halv miljon kronor.

Och det är inte bara köparna som hotas av Tesla. Även återförsäljarna har fått en varningens ord om att bryta mot avtalet. Den som bryter mot biltillverkarens regler kan både tvingas att betala dyrt och se sig utan en Tesla-bil igen – någonsin.

Lästips: När släpps Tesla Cybertruck? Här är datumet

Tesla kan köpa tillbaka din Cybertruck

Om du väljer att sälja din Cybertruck under första ägandeåret så är det troligt att Tesla köper den av dig. Åtminstone kan biltillverkaren kräva att just de köper den.

Du får givetvis inte tillbaka alla pengar. Tesla gör ett avdrag på 0,25 USD per körda 1,6 kilometer (1 mile). Dessutom kan eventuellt slitage göra att avdraget blir ännu större.

Om inte Tesla själva köper din bil så kan tillverkaren kräva att du säljer bilen till en auktoriserad återförsäljare.

Därför vill Tesla stoppa din Cybertruck-försäljning

Det är nog ingen högoddsare att Tesla vill minimera risken att vissa köpare skaffar en Cybertruck endast för att sälja den vidare med maximal vinst.

Vi ser hur illa det har varit med andra, mindre prylar genom åren. När det var som värst med grafikkortsbristen så köpte så kallade scalpers mängder av kort och sålde dem vidare för mycket högre belopp. Även Playstation 5-konsolen var drabbad av samma fenomen.

Och om vi ska gå ännu längre tillbaka så har märken som Rolex varit hårt drabbade på den exklusivare sidan av klocktillverkningen. Köpare skaffar en ny, exklusiv Rolex-modell och säljer den för mycket högre summa till en annan part. Ibland för dubbla priset.

Cybertruck börjar masstillverkas under 2024 och det är inte klarlagt hur många bilar som når Sverige – om bilen någonsin kommer hit till vårt avlånga land.

Via Engadget

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.