Instagram: Bättre säkerhet & enklare återställning

Instagram Logo 950x500

Det blir enklare att återställa ett kapat Instagram-konto. Facebook implementerar ökat skydd mot just kapningar och gör det smidigare att ta tillbak ett redan förlorat konto; två mycket välkomna förbättringar.

  • Snabbare återställning av hackade konton via Instagram-apparna
  • Skyddat användarnamn finns redan i Android-appen – på gång till iOS
  • Svårare att hacka konton och byta viktig information
  • Lästips: iOS 12.3 kan hackas enligt företaget Cellebrite

En av förbättringarna är att man direkt i Instagram-appen ska kunna fylla i viktig information så att återställningsprocessen kan påbörjas.

Exempelvis den ursprungliga mejladressen och telefonnumret som är kopplade till kontot. När dessa uppgifter är bekräftade skickas en sexsiffrig kod till användaren som kan mata in dessa i appen.

Fördelen här är att användare kan återställa ett konto även om hackarna har bytt mejl och telefonnummer.

Användarnamnet är låst när vissa ändringar görs

Vidare kan användarnamn inte ändras direkt efter att en mejladress eller telefonnummer ändrats. Det är oavsett om ändringen skett frivilligt eller via ett hack.

Den här funktionen fungerar redan idag med Android-telefoner och rullas just nu ut till iOS-användarna. Exakt när de andra nyheterna släpps är idag oklart.

Instagram har fått högljudd kritik efter att sajten läckt lösenord. Dessutom har funktionen för återställning av konto varit extremt bristfällig med väldigt lång väntetider.

Mer nyfiken på denna nyhet? Läs den ursprungliga historien hos Engadget.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.