Huawei-telefoner visar reklam för Booking.com

booking com huawei

Mobiltelefoner från Huawei visar reklam på låsskärmen. Tillverkaren säger att de inte har med saken att göra. Så vem eller vilka är det som står bakom annonsvisningen i Huawei-telefonerna?


Uppdatering 2019-06-18: Huawei bekräftar att de infört Booking-bilderna som visas på användarnas låsskärmar. Företaget har gått ut med en ursäkt.

Det är främst Huawei- och Honor-telefoner i Europa som drabbats av reklamvisning på låsskärmen.

Och i samtliga fall handlar det om reklam för webbsajten Booking.com. En resesajt vars app ofta skeppas förinstallerad på Huawei-telefoner.

Enligt uppgift handlar reklamvisningen om speciella bakgrundsbilder som bäddats in för visning med funktionen Magasinupplåsning. En funktion som visar nya bakgrundsbilder för låsskärmen varje gång skärmen aktiveras.


Vem som har lagt in dem och hur är i skrivande stund oklart.

Hur man tar bort dem igen är däremot klart. Allt du behöver göra är att ta bort de berörda bakgrundsbilderna, alternativt avaktivera Magasinupplåsning.

Så tar du bort bakgrundsbilder på din Huawei-telefon:

  1. Svep uppåt från låsskärmen
  2. Svep åt sidorna tills du hittar Booking.com-bilderna
  3. Ta bort bakgrundsbilderna du inte vill ha

Klart! Svårare än så är det alltså inte.

Huruvida Huawei faktiskt menade att visa reklamen eller inte återstår att se. Företaget skyller på tredjepartsappar och slår ifrån sig all skuld. Men var annars skulle reklamen komma ifrån?

Booking.com och Huawei har haft ett långvarit samarbete. Så det är högst sannolikt att den kinesiska tillverkaren ligger bakom, även om det inte är bekräftat.

Och inte är Huawei ensamma om att visa annonser i sina mobiltelefoner.

Konkurrerande tillverkaren Xiaomi har gjort det sedan en tid tillbaka. Även superföretaget Amazon har försökt tidigare. Skillnaden är att de varit tydliga med visningen på förhand.

Den som köper en flaggskeppstelefon ska inte behöva stå ut med någon som helst reklam från tillverkaren. Vad tycker du? Skriv en kommentar och berätta!