Samsung: Virusscanna din smarta TV-apparat

samsung tv 2019

Har du någon gång gjort en virusscan på din smarta TV? Sannolikt är svaret nej – för det låter nästan lite dumt. Men faktum är att en virusscan är precis vad Samsung rekommenderar. Här berättar vi varför.


Moderna TV-apparater är så avancerade att hackare använder dem för att köra skadlig kod, så kallad malware.

Rent teoretiskt skulle din smarta TV kunna användas som en brygga för att komma åt andra, sårbara enheter i ett nätverk. Mycket likt hur skrivare används för att hitta fler sårbarheter på företag vid stöld av känslig företagsinformation.

I ett meddelande på Twitter skriver Samsung att användarna bör göra en viruscan på sin TV för att hindra skadlig kod från att köras där. Nyare Samsung-modeller har antivirusprogram från McAfee som du kan köra kostnadsfritt. Och visst vore det en bra idé att göra då och då.

”Scanning your computer for malware viruses is important to keep it running smoothly,” the message warned. ”This also is true for your QLED TV if it’s connected to Wi-Fi! Prevent malicious software attacks on your TV by scanning for viruses on your TV every few weeks. Here’s how:”

Samsung på Twitter

Frågan är bara – varför går Samsung ut med en varning på Twitter?


Enligt en talesperson för Samsung finns inget uttalat hot mot företaget, dessa TV-användare eller någon specifik TV-modell. Det handlar istället om att Samsung vill utbilda sina användare kring hur man ökar säkerheten i hemmet, och mer specifikt TV:n.

Och kanske blev Samsungs Twitter-meddelande lite väl uppmärksammat. För det togs bort igen lika snabbt som det publicerades.

Idag finns inget utbrett problem med skadlig kod på smarta TV-apparater. Det finns flera fall av så kallad ransomware som låst modeller med Android som operativsystem, men det har varit spritt och är inte något man pratar om idag.

  • Vad tror du om hoten mot smarta TV-apparater?
  • Är det här något du är orolig över för framtiden?

Skriv gärna en kommentar och berätta vad du tänker och tror!