Samsung Galaxy S10 har en lättlurad fingeravtrycksläsare

samsung galaxy s10 front

Samsung Galaxy S10 har en fingeravtrycksläsaren i skärmen som är lättlurad. Allt du behöver är en 3D-utskrift av ett finger för att låsa upp telefonen. Knappast den säkerhet som vi hoppats på i 2019 års hetaste Samsung-telefoner.

Enligt Imgur-användaren Darkshark tog det inte mer än tre försök för att lura ultraljudssensorn som sitter i skärmen. Allt som behövdes var ett fotografi av rätt finger, Adobe Photoshop, ett 3D-program och en 3D-skrivare.

Darkshark fotograferade sitt finger och importerade bilden i Photoshop där detaljerna framhävdes. Han skapade därefter en 3D-bild av fotografiet i 3DS Max. Därefter skrevs 3D-modellen ut och kunde testas mot sensorn i skärmen.

Det tog tre försök att få rätt på måtten. Darkshark påstår att det inte tar mer än 15 minuter att skapa en fungerande lösning som lurar Samsung-telefonerna. Och det är minst sagt oroväckande dåligt med tanke på att exempelvis BankID inte behöver mer än ett finger för många situationer.

Samsung är inte enda tillverkaren som påverkas

Det är så klart inte bara Samsung som fått se säkerheten i sina prylar lurade. Apple har exempelvis fått se hur Face ID lurats av 3D-utskrivna masker och tidiga versioner av Windows Hello kunde luras av ett vanligt fotografi.

Det är förvånansvärt att Samsung använder så lättlurad teknologi i några av sina dyraste, mest avancerade mobiltelefoner någonsin. Frågan är om företaget medvetet tummade på säkerheten för att spara pengar, eller om de anser att den är tillräckligt bra trots bristerna.

Har du en Galaxy S10 eller Galaxy S10 Plus – och vad tycker du om att säkerheten är så bristfällig som Imgur-användaren påstår? Skriv gärna en kommentar och berätta vad du tycker!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.