Inspelade samtal för trygghetslarm har läckt

Hacker

En cyberattack drabbade trygghetslarmen i 150 kommuner för en månad sedan, vilket ledde till att larmen inte fungerade under en hel dag.

Nu utreds det att personuppgifter kan ha läckt till följd av attacken. Företaget Careium, som ansvarar för trygghetslarmen i 150 av landets 249 kommuner, har meddelat att angriparen kan ha kommit över en begränsad mängd sparade ljudinspelningar.

Det handlar om telefonsamtal som görs när någon av deras omsorgstagare larmar via trygghetslarmet. Ljudinspelningarna sparas högst ett år och det finns ingen misstanke om att uppgifterna har spridits.

Lästips: Spela in samtal på Android & iPhone – det här säger lagen

Händelsen skedde den 23 mars och Careium säger att de fick igång trygghetslarmen samma dag.

Under utredningsarbetets gång har det konstaterats att det är en personuppgiftsincident enligt GDPR. De säger också att det svårt för utomstående att identifiera enskilda individer från inspelningarna som läckte.

Det är inte fastställt exakt vilken information som nu finns hos hackarna, mer än att det är inspelade telefonsamtal. Careium har inte bekräftat vad de menar med ”en mycket begränsad mängd” av uppgifter som läckt.

Mer information följer. Läs om nyheten på Careiums officiella webbsajt.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.