Polis försökte ta kunduppgifter från Mullvad

VPN

En husrannsakan utfördes av Nationella Operativa Avdelningen (NOA) på svenska VPN-tjänsten Mullvad i Göteborg den 18 april för att beslagta datorer med kunduppgifter.

Mullvad informerade dock polisen om att inga kunduppgifter var lagrade i någon av datorerna i deras lokaler. Mullvad påpekade också för polisen att det vore olagligt för dem att beslagta utrustning utan skäl att tro att det eftertraktade materialet faktiskt finns där.


Lästips: Filmbolagens attack mot VPN-tjänster – vill att de ska logga användardata

Efter att polisen inte hittade något, beslutade de att inte beslagta någon utrustning. Mullvad noterade att detta var första gången sedan företaget startade för 14 år sedan som de fick besök av polisen.

Mullvad är en av två kända VPN-tjänster i Sverige som båda tar ”inga loggar” på allvar. Den andra VPN-tjänsten, OVPN, vann en rättslig tvist mot Svensk Filmindustri och Nordisk Film 2020 i Patent- och marknadsdomstolen.

Läs det officiella inlägget på Mullvads webbsajt om polisbesöket.

På begäran av filmbolagen?

Det är i skrivande stund inte klarlagt varför NOA gjorde en påhälsning hos VPN-tjänsten på åklagarens begäran.

Mullvad har inte avslöjat några detaljer om den husrannsakan som skedde, vilket gör att vi bara spekulera i varför åklagaren försökte hämta ut känsliga kunduppgifter från tjänsten.

Vi vet sen tidigare att filmbolagen inte tycker om VPN-tjänster eftersom de döljer personerna som använder tjänsten. Och då VPN-tjänster används för att ladda ner piratkopierat innehåll från internet så är det givetvis en nagel i ögat på bolagen.

Vi har tidigare skrivom hur filmbolagen vill få igenom lagändringar som tvingar VPN-tjänsterna att spara uppgifter om användarna, något som hade kunnat leda till att NOA och åklagaren faktiskt fått ut information från Mullvad.

Filmbolagen riskerar anonymiteten för utsatta personer

Det finns en enorm risk med att tvinga VPN-tjänsterna till att spara känslig information om sina användare.

Journalister, visselblåsare och andra undersökande individer som måste arbeta helt i det dolda använder VPN-tjänster för att skydda sig själv. Om VPN-tjänsterna plötsligt måste registrera data om användarna så betyder det att riskerna ökar när anonymiteten inte längre kan garanteras.

FAQ

Varför skedde en husrannsakan hos Mullvad?

I skrivande stund är det inte klarlagt varför åklagaren begärde en husrannsakan hos VPN-tjänsten Mullvad. Mer information följer när det finns.

Vad var polisen/åklagaren ute efter i husrannsakan hos Mullvad?

Kunduppgifter som potentiellt fanns lagrade hos Mullvad på den lokala platsen i Göteborg.

Vad fick polisen med sig från husrannsakan hos Mullvad?

Inget. När tjänsten visade att det inte fanns några kunduppgifter i deras system på plats så valde åklagaren och polisen att inte ta med sig varken data eller hårdvara.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.