Monster Energy skickar advokater på spelstudio – igen

office desk man writing homajob unsplash
Foto: homajob, Unsplash

Monster Energy är kanske en populär dryck bland datorspelare, men spelstudios som ens sneglar på att använda ordet ”Monster” i sina speltitlar kan räkna med problem när bolagets advokater får nys om det.

Glowstick Entertainment, utvecklaren bakom Dark Deception: Monsters & Mortals, säger att de har blivit kontaktade av Monster Energys advokater på grund av spelets namn. Enligt uppgift så vill Monster Energy ha en överenskommelse som hindrar spelstudion från att använda ordet ”Monster” i titeln på sina spel och de får inte sälja produkter med färgerna grönt, vitt eller svart.

Och Monster Energy stoppar inte där – de vill dessutom att studion inte använder följande ord:

  • Monsta
  • Monstrous
  • Monstrosity
  • Beast
  • Unleash

Spelstudion delade brevet som advokaterna skickade på internet och det sprids som en löpeld på bland annat Twitter.

Detta är inte första gången Monster Energy har kontaktat en spelutvecklare om användningen av ordet ”monster”.

Ubisofts Immortals: Fenyx Rising, tidigare känd som Gods & Monsters, påstås ha ändrat namn på grund av liknande juridiska åtgärder från dryckesföretaget. Ubisoft hävdar dock att namnbytet gjordes för att fokusera mer på huvudkaraktären.

Denna typ av upphovsrättslig tvist är inte ovanlig inom spelindustrin. Tidigare gick Bethesda till rättsliga åtgärder mot Mojang, utvecklaren av Minecraft, på grund av deras kortspel, Scrolls, som ansågs för likt Bethesda’s Elder Scrolls-namn.

Definitionen av ordet ”monster”

Vi frågade ChatGPT hur vi ska förklara ordet ”monster”. Här är AI:ns svar:

Ordet ”monster” används vanligtvis för att beskriva en fiktiv eller mytisk varelse som ofta anses farlig eller skrämmande. Det kan också användas för att beskriva något som är mycket stort eller kraftfullt, som ett monster av en maskin eller en monsterlastbil. I vissa sammanhang kan ordet ”monster” också användas för att beskriva en person som anses vara mycket hänsynslös eller ondskefull.

Det är uppenbart att ChatGPT missade den viktiga detaljen att det inte bara är en person som kan beskrivas som ett monster. Även vissa företag passar in som hänsynsfulla och ondskefulla. Inga nämnda, inga glömda.

Om vi frågar Google så säger söktjänsten att Oxfords ordlista beskriver ordet ”monster” så här istället:

a large, ugly, and frightening imaginary creature” alternativt ”a thing of extraordinary or daunting size

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.