Inget stöd för Internet Explorer 8, 9 & 10 efter 12 januari

Microsoft Logo 2015

Använder du fortfarande Internet Explorer? Då kan det vara läge att se sig om efter en ny webbläsare eller uppgradera datorn för att använda efterföljaren Edge. Microsoft avslutar nämligen allt stöd för Internet Explorer 8, 9 och 10 den 12 januari och därefter släpps inga fler uppdateringar.

Det betyder helt enkelt att om någon hittar sårbarheter så kommer dessa inte att åtgärdas av Microsoft i framtiden. De sista uppdateringarna som släpps kommer under sista dagen men därefter är det slut.

Redan i augusti 2014 lät Redmond-företaget meddela om slutet för Internet Explorer 8, 9 och 10 så har man inte bytt webbläsaren än betyder det att 1) man har missat all information om detta eller 2) att man av ren lathet inte har brytt sig. Nu är det dock hög tid då webbläsare oftast är den största kontakten med internet och även programmen med störst säkerhetsrisker.

Miljontals användare av gamla Internet Explorer

Man tror att det än idag finns miljontals användare världen över använder de äldre versionerna av Internet Explorer. Det är kanske svårt att greppa hur många som faktiskt utsätter sig för fara och troligtvis gör många det utan att veta hur allvarligt det är med en webbläsare som inte underhålls.

Samma risk finns om man inte uppdaterar de tillägg som finns i webbläsare som stöder sådana. Ett bra exempel är Adobe Flash Player som bara under förra året hade 316 buggar som åtgärdades. En helt otrolig siffra som bara inte borde få vara så hög. Även tillägg är en snabb väg in i datorn så även de måste uppdateras regelbundet och vid behov.

Samma problem med Windows XP

Samma säkerhetsproblem som uppstår med Internet Explorer hittar vi även med Windows XP som inte heller får några uppdateringar. Den plattformen är stängd och ignorerad av Microsoft sen flera månader tillbaka men skillnaden här är att det finns både säkerhetsprogram och webbläsare som åtminstone delvis ger skydd mot intrång.

Med Internet Explorer finns så klart också säkerhetsprogram (för det har du väl installerat på din dator, eller hur?) som täcker upp en del av riskerna men eftersom webbläsaren är osäker i sig själv finns inget extraskydd att ta del av.

Förutom att välja en modern, säker webbläsare och ett bra säkerhetsprogram så bör man givetvis tänka sig för hur man klickar sig fram på internet. Ingen webbläsare i världen kan hindra dig från att medvetet lämna ut ditt betalkortsnummer för att du blivit lurad. Så surfa försiktigt och med förstånd!

microsoft-edge-logo-300px

Microsoft Edge är en av de bästa webbläsarna till Windows idag och gör sig riktigt bra i konkurrensen genom att vara ordentligt optimerad samtidigt som den stöder de senaste webbstandarderna.

Läs mer om Microsoft Edge

google-chrome-logo-300px

Google Chrome är veteranen som är populärast idag med fantastiska egenskaper, mängder av praktiska tillägg och kanske marknadens bästa prestanda i skrivande stund. Chrome är använd av miljontals användare världen över och hyllas för sin snabbhet.

Läs mer om Google Chrome

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.