Winamp förbättras under 2016 – nylansering på gång

Winamp More Is Coming

Kommer du ihåg mp3-spelaren Winamp? Det är helt förståligt om du inte gör det då programmet inte har varit speciellt användbart de senaste åren.


En gång i tiden stoltserade Winamp som den mest använda och respektabla mp3-spelaren någonsin till Windows men i takt med att andra alternativ tagit över, utvecklingen av Winamp avstannat och musiktjänsterna ökat så har intresset i det närmaste dött ut helt.

Ben Allison är en av de tidigare utvecklarna som underhållit Winamp och han förklarar bristen på uppdateringar med att ägaren Radionomy inte avsatt något utvecklarteam för programmet. Nu när Vivendi Group står som ny ägare kommer det däremot att bli ändring på den punkten.

Visserligen är förbättringarna som initialt är att vänta förhållandevis små och enkla men vi kan räkna med större nyheter senare under 2016.

Vad kan Winamp erbjuda?

Även mindre bugg- och prestandafixar är helt klart välkomna från utvecklarnas sida – men frågan är om Winamp fortfarande har något att erbjuda i en värld av strömmad musik. Att rippa cd-skivor är inte hett längre då Spotify, Deezer, Youtube och Apple Music dominerar med bra kvalitet och stort utbud av låtar. Vad kan Winamp ge som de saknar?


Det som talar till Winamps fördel är att det finns entusiaster med tiotusentals låtar på sina hårddiskar och det är här programmet kommer att hitta sina främsta användare. Det är dock en försvinnande liten andel av musiklyssnarna idag så frågan är – kan Winamp stå rakryggad i den storm som kommer att möta programmet vid ”nylanseringen”?

Kort om Winamp

Winamp utvecklades ursprungligen av Justin Frankel och Dmitry Boldyrev och släpptes i sin första version under 1997. Deras företag Nullsoft såldes senare till amerikanska företagsgiganten AOL som sålde vidare rättigheterna till Winamp under januari 2014 till Radionomy.

Kort därefter slutade uppdateringarna komma och den senaste stabila versionen 5.6 släpptes för två år sedan. År 2000 hade Winamp otroliga 25 miljoner registrerade användare men den siffran har med all sannolikhet minskat till en bråkdel. Inte minst då Winamp 3.0 blev starkt kritiserad och inte alls lika vida använda.

När användarna återgick till Winamp 2.x tvingades Nullsoft utveckla Winamp 5 som hade stabiliteten från 2.x och funktionerna i 3.x. Vid det här laget började dock marknaden svänga åt andra lösningar och snart föll Winamp mot vad programmet är idag.

För att läsa mer om Winamp och även hålla koll på när nya versionen släpps – besök den officiella webbsajten.

Alternativen till Winamp

Musiktjänster – Spotify, Apple Music, Google Play Music – det finns många musiktjänster som via internet strömmar musik i utmärkt ljudkvalitet. Vill man ha retrokänslan från Winamp finns till och med Spotiamb som ger designen från Wiamp med utbudet från Spotify.

Foobar 2000 Högaktad och välanvänd musikspelare med många funktioner och egenskaper. Utvecklas med regelbundna uppdateringar och är helt klart värd att titta närmare på.

VLC Det här är knappt en ersättare utan snarare en mer komplett lösning för både musik och video. VLC är speciellt populär för att spela upp den senare men stödet för ljudformat är också stort. En bra kandidat för generellt bruk.