Ingen fingeravtrycksläsare i skärmen med Samsung Galaxy S9

Samsung Galaxy S8 Plus
Bild: Samsung Galaxy S8 Plus

Samsung Galaxy S9 kommer med stor sannolikhet inte ha en fingeravtrycksläsare i skärmen som tidigare ryktat. Däremot är risken stor att vi får se samma placering på baksidan som i tidigare modeller.

Enligt webbsajten The Investor ska den sydkoreanska tillverkaren nu ha gett upp hoppet om att hinna implementera rätt teknik i Galaxy S9 för att ha en fingeravtrycksläsare i skärmen.


De tidigare ryktena pekade på att Samsung försökte flytta sensorn från den hett kritiserade placeringen på baksidan (bredvid kameran), men att tekniska svårigheter begränsar företagets vilja.

Utmaningen för Samsung är nu att på allvar kunna konkurrera med iPhone X vars FaceID-teknik eliminerar behovet av en fingeravtrycksläsare. Att ha den inbyggd i skärmen hade varit en praktisk lösning, ansiktsavläsning är en annan. Om det sistnämnda ens är möjligt för Samsung.


Läs också: Samsung Galaxy S9 – allt du behöver veta om mobiltelefonen


Fingeravtrycksläsaren är idag mer integrerad med Samsungs tjänster och lösningar än vad TouchID är för Apple. Att bryta ut funktionen och anpassad för ansiktsavläsning likt med FaceID ska inte vara att tänka på idag, enligt webbsajten The Investor.

Sämre innovationsnivå än Apple är inget alternativ för Samsung

Men att hamna bakom Apple och inte kunna erbjuda någon förbättring överhuvudtaget lär inte vara någon fördel för Samsung. Det krävs innovation och en tydlig vilja att förnya sig om inte Apple ska behålla övertaget med iPhone X. Att konkurrentens mobiltelefon kostar som insatsen till en bil lär inte göra någon skillnad.

En annan sak som ryktats är att baksidan på Samsungs kommande mobiltelefoner skulle få en radikal förändring jämfört med vad vi sett hittills. Om det kommer att ske med bibehållen sensor på baksidan återstår att se.

Massproduktion av Galaxy S9 är beräknad att börja i december och den slutgiltiga specifikationerna ska ha beslutats redan i oktober.

Den som vill ha en fingeravtrycksläsare i skärmen får sannolikt vänta tills Galaxy Note 9 släpps, vilket beräknas blir under 2018. Inte ens då är det några garantier kring implementetationen av sensorn men vi hoppas så klart att Samsung lyckas förfina sin teknik tillräckligt för att det ska fungera.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.