Tunnare skärmkanter & FaceID i nya iPad-modeller – kan släppas 2018

Apple iPad 2017

Apple kan ha stora nyheter på gång med kommande iPad-modeller. Enligt webbsajten Bloomberg kommer nästa generations iPads bland annat ha Face ID för identifiering och inloggning av användare.

Det kommer med all sannolikhet betyda att hemknappen försvinner, likt med telefonen iPhone X. Och med borttagen hemknapp kan kanterna runt skärmen göras tunnare, vilket kan vara den största fysiska förändringen för iPad-kategorin på flera år.

Även om iPad-serien får Face ID med nya modellerna så ska de inte använda samma OLED-skärmar som iPhone X använder. Istället skriver Bloomberg att de fortsätter använda LCD som tidigare.

Föga förvånande skriver sajten även att hårdvaran under skärmen blir mer kapabel med högre prestanda och lägre strömförbrukning. Det här är mer regel än undantag, så det är egentligen inget nytt att rapportera.

Apple Pencil 2 kan släppas samtidigt nästa år

Den stora nyheten är så klart FaceID om det stämmer. Det kommer att ge ett större skärm-till-kropp-förhållande som gör att Apple kan öka skärmstorleken utan att kompromissa med den fysiska iPad-storleken.

Frågan är — vill vi ha tunnare skärmkanter? Med iPhone X är det lättare att hålla telefonen med en hand trots tunna kanter då enheten är så liten rent fysiskt, men en iPad är klart större och kan bli problematisk att hålla utan bredare kanter. Vad tror du?

Slutligen kan vi rapportera att Apple arbetar med en ny Apple Pencil som kan släppas senare i år eller tidigt nästa år. Exakt vilka nyheter den erbjuder återstår att se, men vi har våra misstankar om bland annat högre tryckkänslighet, magnetisk design och inbyggd TouchID i pennan.

 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.